Page 95 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 95
Prehranjevalne navade veganov
Špela Centrih, Tamara Štemberger Kolnik, Boris Miha Kaučič
Visoka zdravstvena šola v Celju, Mariborska cesta 7, 3000 Celje
spelika.centrih@gmail.com
Povzetek
Uvod: Veganski način prehranjevanja je vedno bolj razširjen. Zanj je značilno prehranje-
vanje izključno z živili, ki so rastlinskega izvora, ali drugače povedano, vegani ne uživa-
jo živil živalskega izvora. Odločitev za veganstvo zajema vprašanja, ki zadevajo osebno
zdravje, ekologijo, etiko in trpljenje živali ter lakoto v svetu. Med najpogostejšimi vzroki,
da se posameznik odloči za veganski način prehranjevanja, sta ohranjanje in varovan-
je zdravja. Namen raziskave je ugotoviti prehranjevalne navade veganov in vpliv le-teh
na njihovo kakovost življenja. Metode: Raziskava je temeljila na kvalitativni paradigmi ra-
ziskovanja, metodi utemeljene teorije. S kodiranjem smo določili glavne kode, podkate-
gorije in kategorije, ki smo jih nato smiselno povezali v utemeljeno teorijo. Pridobivanje
podatkov je potekalo s tehniko intervjuja s polstrukturiranim intervjujem. Uporabili smo
neslučajnostni namenski vzorec, v katerega smo vključili šest veganov, ki se vegansko
prehranjujejo več kot dve leti. Vse intervjuvane osebe so pred začetkom intervjujev po-
dale informirano soglasje za sodelovanje v raziskavi. Rezultati: Z analizo intervjujev smo
identificirali pet glavnih kategorij: (1) Prehranjevalne navade veganov; (2) Razlogi za ve-
ganstvo; (3) Težave veganov v vsakdanjem življenju; (4) Kakovost življenja pred vegan-
stvom in sedaj; (5) Nadomeščanje vitaminov in mineralov v prehrani veganov. Kategori-
je se med seboj povezujejo in pomembno prispevajo k pojasnjevanju načina življenja in
prehranjevanja intervjuvancev. Razprava: Ugotovili smo, da ima veganski način prehran-
jevanja vpliv na varovanje in krepitev človekovega zdravja, saj so vsi intervjuvanci menili,
da so s spremenjenim načinom prehranjevanja izboljšali svojo kakovost življenja. Uspelo
jim je izgubiti odvečne kilograme, znižati holesterol, urediti krvni pritisk in omiliti oziro-
ma odstraniti težave s kožo in želodčne težave. Poleg prehranjevanja so spremenili tu-
di življenjski slog – postali so telesno dejavnejši, spremenili so odnos do okolja in živali.
Ključne besede: veganstvo, veganska dieta, uravnotežena prehrana, beljakovine, ogljikovi
hidrati, vitamini, minerali, vegan.
Uvod
Hrana in prehrana postajata v sodobnem svetu vedno pomembnejša ve-
ja znanosti, ker prodirata v najbolj zapletene mehanizme našega življen-
ja, počutja, zdravja in bolezni ter ne nazadnje v kratkost in dolgost našega
Špela Centrih, Tamara Štemberger Kolnik, Boris Miha Kaučič
Visoka zdravstvena šola v Celju, Mariborska cesta 7, 3000 Celje
spelika.centrih@gmail.com
Povzetek
Uvod: Veganski način prehranjevanja je vedno bolj razširjen. Zanj je značilno prehranje-
vanje izključno z živili, ki so rastlinskega izvora, ali drugače povedano, vegani ne uživa-
jo živil živalskega izvora. Odločitev za veganstvo zajema vprašanja, ki zadevajo osebno
zdravje, ekologijo, etiko in trpljenje živali ter lakoto v svetu. Med najpogostejšimi vzroki,
da se posameznik odloči za veganski način prehranjevanja, sta ohranjanje in varovan-
je zdravja. Namen raziskave je ugotoviti prehranjevalne navade veganov in vpliv le-teh
na njihovo kakovost življenja. Metode: Raziskava je temeljila na kvalitativni paradigmi ra-
ziskovanja, metodi utemeljene teorije. S kodiranjem smo določili glavne kode, podkate-
gorije in kategorije, ki smo jih nato smiselno povezali v utemeljeno teorijo. Pridobivanje
podatkov je potekalo s tehniko intervjuja s polstrukturiranim intervjujem. Uporabili smo
neslučajnostni namenski vzorec, v katerega smo vključili šest veganov, ki se vegansko
prehranjujejo več kot dve leti. Vse intervjuvane osebe so pred začetkom intervjujev po-
dale informirano soglasje za sodelovanje v raziskavi. Rezultati: Z analizo intervjujev smo
identificirali pet glavnih kategorij: (1) Prehranjevalne navade veganov; (2) Razlogi za ve-
ganstvo; (3) Težave veganov v vsakdanjem življenju; (4) Kakovost življenja pred vegan-
stvom in sedaj; (5) Nadomeščanje vitaminov in mineralov v prehrani veganov. Kategori-
je se med seboj povezujejo in pomembno prispevajo k pojasnjevanju načina življenja in
prehranjevanja intervjuvancev. Razprava: Ugotovili smo, da ima veganski način prehran-
jevanja vpliv na varovanje in krepitev človekovega zdravja, saj so vsi intervjuvanci menili,
da so s spremenjenim načinom prehranjevanja izboljšali svojo kakovost življenja. Uspelo
jim je izgubiti odvečne kilograme, znižati holesterol, urediti krvni pritisk in omiliti oziro-
ma odstraniti težave s kožo in želodčne težave. Poleg prehranjevanja so spremenili tu-
di življenjski slog – postali so telesno dejavnejši, spremenili so odnos do okolja in živali.
Ključne besede: veganstvo, veganska dieta, uravnotežena prehrana, beljakovine, ogljikovi
hidrati, vitamini, minerali, vegan.
Uvod
Hrana in prehrana postajata v sodobnem svetu vedno pomembnejša ve-
ja znanosti, ker prodirata v najbolj zapletene mehanizme našega življen-
ja, počutja, zdravja in bolezni ter ne nazadnje v kratkost in dolgost našega