Page 38 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 38
ka ■ Bu et Gerin, Koper, .
tov ter število prebivalcev v nekaterih večjih mestih monarhije (Tabela ). Obalna mesta v
poročilu niso omenjena, kar ponovno priča o zanemarljivem številu prehrambnih gostin-
skih obratov na Obali. Prehrambni gostinski obrati na Obali niso omenjeni niti v Ročnem
Kažipotu iz leta , v katerem so nazorno opisane oz. predstavljene številne gostilne na
tržaškem in goriškem.

Tabela ■ Število gostinskih obratov v večjih mestih monarhije leta .

Mesto Št. gostiln Št. prebivalcev Št. gostiln na prebivalca
Gorica . . /
Dunaj /
Maribor .. /
Ljubljana . /
Linz . /
Celovec . /
Innsbruck . /
Trst z okolico . /
.

Obrtna dovoljenja so podeljevale občinske oblasti, ki so na ta način imele nadzor nad
številom gostinskih obratov. Slednje je razvidno iz dopisa (prošnje) za odprtje zasebnega bi-
feja »Bu et Alla Muda« v Kopru leta , v katerem zasebnik prosi za izdajo dovoljenja
za odprtje bifeja ter najem dela javne (občinske) površine. Iz prošnje izhaja, da so občinske
oblasti odprtje obrata, poleg obveznega plačila najemnine, pogojevale tudi z ustrezno ure-

 »AST, ATTI GENERALI VOL. III, t. e. , a. e. /III. b, dopis Konzorcija gostincev iz Gorice, Gorizia,
. . .«


   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43