Page 48 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 48
gostinski obrat na prebivalcev. Spodnji sliki prikazujeta fotogra jo gostilne in bi-
feja Bressan iz leta (Slika ) ter sliko restavracije »Alla stazione« (Slika ).

Slika ■ Ristorante alla stazione, Izola, .
Iz cenika hotela »Porto Apollo« iz leta je razvidna struktura cen gostinskih sto-

ritev. Pri tem velja opozoriti, da je cenik veljal za avstrijske goste (podatkov o morebitnih
različnih cenovnih politikah nismo zasledili). Primerjava cen nam pove, da je enopostelj-
na soba stala lir, dvoposteljna soba lir, zajtrk , lir, kosilo lir, večerja lir in polni
penzion lir. Cena večerje je bila torej enaka ceni enoposteljne sobe, cena polnega penzi-
ona pa je bistveno presegala ceno nastanitve v dvoposteljni sobi. Ugotavljamo, da je hra-
na predstavljala glavnino izdatkov za dopustovanje. Pri tem je posebej zanimiva primer-
java cenovnih razmerij med posameznimi jedmi in pijačami iz leta . Ta nam pokaže,
da je liter refoška stal lir, steklenica piva , lir, porcija vampov liri, porcija kalamarov
, lir, kosilo lire. Za lažjo primerjavo navajamo, da je povprečna dnevna plača moške
delovne sile v tovarni Arrigoni leta znašala lir. Spodnja slika prikazuje hotel Por-
to Apollo leta .

V času italijanske oblasti je v Portorožu v turistične namene delovalo hotelov,
penzionov in okoli zasebnih vil. Leta so v piranski občini zabeležili okoli .

 Igor Presl, »Bogdana Tome Marinac: Občina Izola – Znanstveni inštitut Filozofske fakultete v Ljubljani,
...,« Annales. Series historia et sociologia , št. ( ): – .

 Bezek Vanda, Analitični inventar fonda občine Izola. – . Del , .
 Turisti so se glede informacij o cenah in nastanitvenih kapacitetah pisno obračali na občino in ne posamezne

hotele.
 Ibid., .
 Bezek Vanda, Analitični inventar fonda občine Izola. – . Del , .


   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53