Page 50 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 50
ka ■ Oglasa izolskih gostiln iz leta .

nedeljah, posebna dovoljenja pa so izdajali za nočno delo ter delo mladoletnih oseb. Ita-
lijani so s . januarjem spremenijo metodologijo (koncept) vodenja turistične in trgo-
vinske statistike. Gostinstvo kot obrt ni bilo klasi cirano, obrtna gostinska dovoljenja pa
so bila vodena pod področjem trgovina in ekonomat. Poleg že omenjenega zakona so to po-
dročje urejali in usmerjali tudi z drugimi področnimi predpisi (predvsem predpisi s podro-
čja zdravstva in higiene).

Razvoj gastronomije v luči fašistične ideologije

Trideseta leta je močno prizadela svetovna recesija, kar se je odražalo tudi v padcu turistič-
nega prometa in zaostritvi fašistične diktature. V tem obdobju je bila izdaja obrtnih gostin-
skih dovoljenj omejena na italijansko prebivalstvo, o čemer priča tudi dopis iz leta , ki
pojasnjuje vzroke za zavrnitev obrtnega dovoljenja : »Razlog je slabo politično in moral-
no vedenje, ker je slovenske miselnosti«. Veliko slovenskih kmetov je zato na skrivaj ku-

 Bezek Vanda, Analitični inventar fonda občine Izola. – . Del ,
 Blažević, Po ijest turizma Istre i Kvarnera, .
 Zakonodaja iz leta je strogo prepovedala vsakršno izdajo in podaljševanje obrtnih dovoljenj pripadnikom

židovskega rodu.
 Bezek, Analitični inventar fonda občine Izola, , .


   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55