Page 51 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 51
o žganje in prodajalo vino v Trst. Prehrambni obrati so Slika ■ Odlok, ki prepoveduje
v tridesetih letih postali predmet politične represije in nad- uporabo slovanskega jezika.
zora. Italijanska oblast je v težnji po italijanizaciji prepove-
dala uporabo slovenščine in hrvaščine na vseh javnih me-
stih, med katerimi so bili pod drobnogledom oblasti ravno
prehrambni obrati. Spodnja slika prikazuje odlok, ki pre-
poveduje uporabo slovanskega jezika na javnih mestih. Od-
lok je iz Vodnjana (današnja hrvaška Istra), vendar je eno-
ten ukrep veljal za celotno Istro.
Leta je časopis, glasilo združenja italijanskih ku-
harjev, izdal »nov seznam jedi«, ki narekuje opuščanje
mednarodne kulinarične terminologije in uvaja poitalijan-
čena imena v gastronomijo. Objavljene so bile tudi neka-
tere nove jedi, ki naj bi odražale moč »nove« nacionalne
kuhinje, kot so npr.: ribe na način jurišnikov (it. pesce alla
squadrista), krompir na način ostrostrelcev (it. patate alla
bersagliera), omaka zavezništva (it. salsa alleanza) itd. Pre-
vod nekaterih imen povzemamo v spodnji tabeli. Jedi ni-
Ibid., .
v tridesetih letih postali predmet politične represije in nad- uporabo slovanskega jezika.
zora. Italijanska oblast je v težnji po italijanizaciji prepove-
dala uporabo slovenščine in hrvaščine na vseh javnih me-
stih, med katerimi so bili pod drobnogledom oblasti ravno
prehrambni obrati. Spodnja slika prikazuje odlok, ki pre-
poveduje uporabo slovanskega jezika na javnih mestih. Od-
lok je iz Vodnjana (današnja hrvaška Istra), vendar je eno-
ten ukrep veljal za celotno Istro.
Leta je časopis, glasilo združenja italijanskih ku-
harjev, izdal »nov seznam jedi«, ki narekuje opuščanje
mednarodne kulinarične terminologije in uvaja poitalijan-
čena imena v gastronomijo. Objavljene so bile tudi neka-
tere nove jedi, ki naj bi odražale moč »nove« nacionalne
kuhinje, kot so npr.: ribe na način jurišnikov (it. pesce alla
squadrista), krompir na način ostrostrelcev (it. patate alla
bersagliera), omaka zavezništva (it. salsa alleanza) itd. Pre-
vod nekaterih imen povzemamo v spodnji tabeli. Jedi ni-
Ibid., .