Page 90 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 90
ične oblasti ali lastnikov posameznih gostinskih obratov. Slednje velja tudi in predvsem
za področje izobraževanja v gostinstvu. Jugoslavija je v povojnem obdobju, zavedajoč se po-
mena izobrazbene strukture zaposlenih v gostinstvu, vzpostavila odličen sistem strokovne-
ga izobraževanja.

Zgodovina nas uči, da se trg prehrambnega gostinstva nenehno spreminja. Je dinami-
čen, zapleten in velikokrat težko predvidljiv. Na gostinsko ponudbo vplivajo številni okolj-
ski dejavniki, zato je pomembno, da gostinci pozorno sledijo in se prilagajajo spremembam,
ki vplivajo na povpraševanje. Slednjim se lahko najučinkoviteje zoperstavimo ravno z zna-
njem. In prav zato je pomembno, da se v sedanjosti, polni izzivov in negotovosti, menedžer-
ji gostinskih obratov zazrejo v preteklost – v zgodovino, polno izzivov, problemov pa tudi
rešitev. Ne glede na težave in izzive, s katerimi se je prehrambno gostinstvo srečevalo v pre-
teklosti, se je dejavnost vedno znala prilagoditi in obstati. Pričujoča raziskava naj bo zato
predvsem vzpodbuda raziskovalcem za nadaljnje preučevanje tega področja, gostincem pa
pomoč pri razvoju promocijskih in produktnih aktivnosti, povezanih z bogato dediščino
prehrambnega gostinstva na slovenski obali.

   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95