Page 361 - Lazar, Irena, Aleksander Panjek in Jonatan Vinkler. Ur. 2020. Mikro in makro. Pristopi in prispevki k humanističnim vedam ob dvajsetletnici UP Fakultete za humanistične študije, 1. knjiga. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 361
edelitev in meje Sredozemlja v Sloveniji
po mnenju prebivalcev slovenske Istre

Valentina Brečko Grubar

UP FHŠ, Oddelek za geografijo
valentina.brecko.grubar@fhs.upr.si

Miha Koderman

UP FHŠ, Oddelek za geografijo
miha.koderman@fhs.upr.si

Mojca Poklar

UP FHŠ, Oddelek za geografijo
mojca.poklar@fhs.upr.si

Uvod

V prispevku predstavljamo rezultate raziskave, pri kateri so sodelovali
študenti podiplomskega študijskega programa Geografija UP Fakultete za
humanistične študije in se je povezala z vsebino predmeta Sodobni geograf-
ski procesi v Sredozemlju. Tema je obsegala poznavanje regionalnih značil-
nosti Sredozemlja na splošno ter upoštevanje teh lastnosti pri razmejitvi
sredozemskega in nesredozemskega območja v Sloveniji. Opredeljevanje
regionalnih lastnosti temelji na upoštevanju vrste različnih naravnih in
družbenih meril, najceloviteje pa ga običajno dojemajo prebivalci preučeva-
nega območja. Slovenska Istra je del obsredozemske makroregije Slovenije,
kjer so pokrajinske lastnosti z lego ob morju, obalnim obsredozemskim
podnebjem, ugodnimi pogoji za gojenje oljke, ribiško tradicijo in drugi-
mi elementi še najbližje pravim sredozemskim, zato smo raziskavo opravili
med prebivalci štirih istrskih občin. Po zgledu predhodno opravljenih raz-
iskav smo zasnovali anketni vprašalnik, nato pa s tehniko kvotnega vzor-
čenja pridobili vzorec 351 izpolnjenih vprašalnikov, ki je v relativno viso-
ki meri odražal številčne, prostorske in spolne značilnosti prebivalcev na
obravnavanem območju. Poleg vrednotenja ponujenih odgovorov s petsto-
penjsko lestvico so anketiranci morali na priloženi zemljevid Slovenije iz-
risati mejo med sredozemskim in nesredozemskim delom. S pridobljeni-
mi odgovori smo preučili, s katerimi identitetami se bolj in s katerimi manj
istovetijo, s katerimi elementi naravnega okolja, prehranjevalnimi in ve-

doi: https://doi.org/10.26493/978-961-7023-13-8(1).359-377 359
   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366