Page 118 - Uran Maravić, Maja, in Gordana Ivankovič. 2017. Zagotavljanje kakovosti v gostinstvu. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 118
zagotavljanje k akovosti v gostinst v u
Bruto dodana vrednost v dejavnosti se je iz leta 2008 do leta 2015 znižala za 1,5 %,
dodana vrednost na zaposlenega pa je v preučevanem obdobju porasla za dobrih 12 %,
kar pomeni, da so zaposleni v hotelirstvu učinkovitejši v zadnjem letu preučevanega ob-
dobja v primerjavi z izhodiščnim; za razliko od dodane vrednosti na sobo, ki se je v pre-
učevanem obdobju znižala za dobrih 5,5 %, kar pomeni, da je leta 2015 nižja dodana vre-
dnost na sobo kot v letu 2008 (priloga 11).
Na sliki 20 prikazujemo matriko med številom sob v Sloveniji in skupnimi pri-
hodki od prodaje na ravni dejavnosti hotelov ter podobnih nastanitvenih obratov
(SKD I55.100). Iz matrike je mogoče sklepati, da je od leta 2011 stalno število sob večje
od 23.800. Prav tako je bilo največ agregatnih prihodkov od prodaje ustvarjenih v le-
tih 2011 in 2012.

Slika 20. Matrika števila sob in prihodkov od prodaje (v EUR).
Vir: Ajpes 2016; SURS 2016; lastni izračun.

Slika 21. Deleži prihodkov od prodaje po podjetjih za leto 2015.
Vir: Ajpes 2016.
118
   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123