Page 121 - Uran Maravić, Maja, in Gordana Ivankovič. 2017. Zagotavljanje kakovosti v gostinstvu. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 121
Metodologija raziskave

Za potrebe raziskave smo oblikovali naslednji raziskovalni vprašanji:
- Ali se USALI uporablja med vprašanima skupinama (vodje hotelov in vodje fi-

nančnega kontrolinga) v Sloveniji in kakšno je njihovo stališče glede pomembno-
sti mednarodnih primerjav?
- Kateri bi bili predlogi ukrepov?
Za pridobitev odgovorov na 1. vprašanje je bila izvedena primarna raziskava na
osnovi polstrukturiranih vprašalnikov in intervjuji v izbranih hotelih z direktorji oz.
vodji operative ter vodji finančnega kontrolinga. Na osnovi odgovorov vseh 5 oblikova-
nih vprašanj so predlagani ustrezni ukrepi in usmeritve za prihodnost, kot odgovor na
2. vprašanje.
Omejitve raziskave:
- pri primarni pilotni raziskavi je v intervjuje vključeno majhno število gospodar-
skih družb, zaradi tega, ker poročanje USALI poznajo in uporabljajo le redke go-
spodarske družbe v hotelih v Sloveniji, kar smo ugotovili v projektu CrossBench
(2015);
- pri sekundarni raziskavi so preučevani podatki in ugotovitve na osnovi nominal-
nih vrednosti v obdobju 2008–2015 – preučevani podatki niso deflacionirani; re-
alni poslovni dosežki bi bili v primeru upoštevanja realnih vrednosti, še slabši;
- poslovno-finančna analiza SKD I55.100 se nanaša na obdobje 2008–2015, ker se je
z izhodiščnim letom 2008 na SURS-u spremenila metodologija zajemanja podat-
kov in bi bili podatki za daljše obdobje preučevanja neprimerljivi.

121
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126