Page 116 - Uran Maravić, Maja, in Gordana Ivankovič. 2017. Zagotavljanje kakovosti v gostinstvu. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 116
zagotavljanje k akovosti v gostinst v u
EBIDTA, ki je najboljši približek denarnega toka in osnovne dejavnosti, se v preučeva-
nem obdobju giblje med 66 (najnižji v letu 2014) in 86 mio (najvišji v letu 2015), medtem
ko je v začetnem letu 2008 znašal 82 mio. Povečanje EBIDTA znaša v preučevanem ob-
dobju skoraj 5 % (4,9 %). Čisti poslovni izid je vsa preučevana leta v negativnih številkah
in je v letu 2012 obsegal največjo izgubo na ravni 88 mio EUR, v izhodiščnem letu pre-
učevanega obdobja 21 mio., v zadnjem preučevanem letu pa se je negativni poslovni izid
na agregatni ravni znižal na 6 mio, kar je razvidno iz slika 16 in podrobneje iz priloge 11.

Slika 16. Poslovanje podjetij v dejavnosti SKD I55.100 za obdobje 2008–2015 (v milijonih EUR).
Vir: Ajpes 2016).

Slika 17. Letni prihodki od prodaje na sobo v dejavnosti (v EUR).
Vir: Ajpes 2016; SURS 2016; lastni izračun.

Vendar pa dinamike ne moremo opazovati zgolj na agregatni ravni. S povečeva-
njem števila podjetij so se namreč povečevale nastanitvene zmogljivosti in s tem boga-
tile ponudbe. V primeru, da omenjene zneske primerjamo na sobo, pa izračun poka-
že dinamiko upadanja, kar je razvidno iz slike 17. Tako so letni prihodki od prodaje na
sobo v letu 2008 znašali 20.766 EUR in so v letu 2009 upadli za -4,3 %, kar lahko pri-
pišemo takratni gospodarski krizi. Od leta 2009 do 2012 pa je opazen pozitiven razvoj s
povprečno letno stopnjo rasti 0,92 %, ki je v letu 2012 presegel celo vrednost iz 2008. V
116
   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121