Page 145 - Uran Maravić, Maja, in Gordana Ivankovič. 2017. Zagotavljanje kakovosti v gostinstvu. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 145
priloge
Priloga 2: kazalci in kazalniki USALI, prilagojeni za hotele

Podpodročje Opis kazalca Izračun kazalca Prikaz
kazalca
Kazalci uspešnosti po- Povprečna cena sobe Prihodek od prodaje/število v EUR
slovanja na sobo plačanih sob v letu v EUR
Povprečna cena sobe glede Prihodek od prodaje za do- v EUR
na segment gosta ločeni segment/število pla- v EUR
Prihodek od prodaje sob čanih sob v letu za določeni v EUR
na razpoložljivo sobo (Re- segment v EUR
vPAR) Prihodek od prodaje sob/ v EUR
Skupni prihodek od prodaje razpoložljive sobe
na razpoložljivo sobo (Total
RevPAR) Prihodek od prodaje/razpo-
ložljive sobe

Povprečna cena obroka Prihodki oddelka hrane/
število obrokov

Kazalci uspešnosti Delež stroškov oddelka hra- Stroški oddelka hrane/pri-
poslovanja oddelka ne v prihodkih hodki oddelka hrane
F&B

Delež stroškov oddelka pija- Stroški oddelka pijače/pri-
če v prihodkih hodki oddelka pijače

Delež stroška dela Skupaj stroški pijače/celotni v EUR
prihodki v EUR
v EUR
Kazalci uspešnosti po- Stroški dela na razpoložlji- Skupaj stroški dela/razpolo-
slovanja na zaposle- vo sobo žljive sobe
nega

Stroški dela na zasedeno Skupaj stroški dela/zasede-
sobo ne sobe

Vir: USALI 2014.

145
   140   141   142   143   144   145   146   147   148   149   150