Page 164 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 164
Vinski turizem z geografskim poreklom

ti, povezani s percepcijo Slovenske Istre, med drugim ocenjevali tudi iz-
brane značilnosti obravnavane regije. Drugo mesto po pomembnosti so
pripisali tradiciji gojenja oljk in vinske trte (ta je bila drugorangirana tudi
pri TGS), tretje pa značilnim lokalnim sortam grozdja in vina (pri VS na
drugem mestu po pomembnosti). Tipična vina so po mnenju anketira-
nih prebivalcev Slovenije torej prepoznana kot zelo pomemben element
pri razvoju vinskoturistične regije, kar se tudi ujema s poglavitnim moti-
vom za morebitni obisk Slovenske Istre (istrska kulinarika in vino), ki ga
je izbralo več kot 75 % respondentov. Percepcijo Slovenske Istre med an-
ketiranimi prebivalci Slovenije zaokrožajo tri prvine oziroma (kulturno)
pokrajinske vsebine, in sicer: a) istrske vasice in obalna mesta, b) morje in
sredozemsko podnebje ter c) nasadi oljk in vinogradi. Vse tri so največ-
krat omenjene kot prve asociacije ob omembi zemljepisnega imena Slo-
164 venska Istra. A tudi obe tipični sorti, refošk in malvazija, sta relativno
močno ugnezdeni v imaginarij populacije respondentov, ko ju primerja-
mo z ostalimi prepoznavnimi pokrajinskimi simboli Slovenske Istre.
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169