Page 161 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 161
Povzetek

Pričujoča monografija obravnava pri nas še precej slabo raziskano podro-
čje geografije vina, vinskih regij in njihovih identitet. Glavni namen je
bil identificirati elemente, ki oblikujejo oz. definirajo identiteto posame-
zne vinske regije in posledično tudi določajo razvoj vinskega turizma na
obravnavanem območju. Vse to smo raziskali na primeru vinorodnega
okoliša (vinske regije) Slovenska Istra. Da bi čim temeljiteje spoznali in
predstavili njene značilnosti in posebnosti, smo ubrali celostni pristop, ki
obravnavano regijo umešča v širši regionalni, nacionalni in mednarodni
kontekst vinogradniško-vinske pridelave in specifičnih razmer na trgu
vina. Zato smo predstavili tudi nekatere znane in za nas najzanimivejše
vinorodne dežele oziroma vinske regije sveta.

Slovenska Istra izstopa zlasti po pridelavi rdečih sort vinske trte in
vin, med katerimi je na prvem mestu refošk. Ta stara avtohtona istrska
sorta se je po razširjenosti postopoma prebila na drugo mesto po vinogra-
dniških površinah med vsemi sortami v Sloveniji. V Slovenski Istri ima
refošk prav poseben status. Je vodilna sorta (z njim je zasajenih skoraj po-
lovica vseh vinogradov), iz katere je moč pridelati vino za vse priložnosti.
V zadnjih letih pa refošku vse bolj konkurira malvazija, ki je na istrskem
polotoku najbolj razširjena sorta. Obe vini sta – skupaj z rumenim mu-
škatom in s še nekaterimi starimi, skoraj pozabljenimi sortami – poglavit-
na vinska identifikatorja obravnavanega vinorodnega okoliša.

Pri sortnem izboru, ki definira ponudbo tipičnih regionalnih vin, na-
letimo na dilemo glede avtohtonosti ali udomačenosti (priporočenih, do-
voljenih in starih lokalnih) sort vinske trte. Za boljše razumevanje tega
si pomagamo s konceptom terroir, ki je našel svojo razumljivo in po-
   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165   166