Page 55 - Kukanja, Marko (ur.). 2019. Trajnostno upravljanje s turistično destinacijo Mediteranska Slovenija. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 55
Trajnostno upravljanje z destinacijo 55
• Populacije vseh rib in lupinarjev, ki se izkorišcˇajo v komercialne
namene, so znotraj varnih bioloških meja in imajo takšno raz-
poreditev starosti ter velikosti populacije, ki je znacˇilna za zdrav
stalež.
• Vsi elementi morskih prehranjevalnih spletov so, kolikor je zna-
no, prisotni v normalnih kolicˇinah in so normalno raznoliki ter
se pojavljajo na ravneh, ki lahko zagotavljajo dolgorocˇno šte-
vilcˇnost vrst in ohranitev njihove polne sposobnosti razmnože-
vanja.
• Evtrofikacija,19 ki jo povzrocˇi cˇlovek, in zlasti njeni škodljivi
ucˇinki, kot so upad biotske raznovrstnosti, degradacija ekosi-
stemov, škodljivo cvetenje alg in pomanjkanje kisika v spodnjih
plasteh voda, so minimalni.
• Neoporecˇnost morskega dna je na ravni, ki zagotavlja zašcˇito
strukture in funkcije ekosistemov ter preprecˇuje škodljive vplive
zlasti na bentoške ekosisteme.
• Trajna sprememba hidrografskih pogojev ne škoduje morskim
ekosistemom.
• Koncentracije onesnaževal so na ravneh, ki ne povzrocˇajo one-
snaženosti.
• Onesnaževala v ribah in drugi morski hrani, namenjeni za pre-
hrano ljudi, ne presegajo ravni, ki jih dolocˇa zakonodaja sku-
pnosti ali drugi ustrezni standardi.
• Lastnosti in kolicˇine morskih odpadkov ne škodujejo obalnemu
in morskemu okolju.
• Uvajanje energije, vkljucˇno s podvodnim hrupom, je na ravneh,
ki ne škodujejo morskemu okolju.
Pomembnejše mednarodne organizacije in okoljski znaki
za trajnostni turizem
Turisticˇna podjetja razlicˇno pristopajo k reševanju okoljskih proble-
matik in vpeljavi trajnostnih politik. Z namenom diferenciacije po-
19. Evtrofikacija je proces onesnaževanja, s katerim je povecˇana kolicˇina biomase
v vodnih telesih. Posledica povecˇane kolicˇine hranilnih snovi v vodi omogocˇa raz-
množevanje alg in drugih vodnih rastlin, kar pri odmiranju slednjih povzrocˇa zmanj-
šanje koncentracije kisika. Pomanjkanje kisika pomeni nezadostno preživetje drugih
organizmov (žuželk in rib). Najpogostejša vzroka za pojav evtrofikacije sta vnašanje
odpadne vode iz kanalizacije in nitratna gnojila.
• Populacije vseh rib in lupinarjev, ki se izkorišcˇajo v komercialne
namene, so znotraj varnih bioloških meja in imajo takšno raz-
poreditev starosti ter velikosti populacije, ki je znacˇilna za zdrav
stalež.
• Vsi elementi morskih prehranjevalnih spletov so, kolikor je zna-
no, prisotni v normalnih kolicˇinah in so normalno raznoliki ter
se pojavljajo na ravneh, ki lahko zagotavljajo dolgorocˇno šte-
vilcˇnost vrst in ohranitev njihove polne sposobnosti razmnože-
vanja.
• Evtrofikacija,19 ki jo povzrocˇi cˇlovek, in zlasti njeni škodljivi
ucˇinki, kot so upad biotske raznovrstnosti, degradacija ekosi-
stemov, škodljivo cvetenje alg in pomanjkanje kisika v spodnjih
plasteh voda, so minimalni.
• Neoporecˇnost morskega dna je na ravni, ki zagotavlja zašcˇito
strukture in funkcije ekosistemov ter preprecˇuje škodljive vplive
zlasti na bentoške ekosisteme.
• Trajna sprememba hidrografskih pogojev ne škoduje morskim
ekosistemom.
• Koncentracije onesnaževal so na ravneh, ki ne povzrocˇajo one-
snaženosti.
• Onesnaževala v ribah in drugi morski hrani, namenjeni za pre-
hrano ljudi, ne presegajo ravni, ki jih dolocˇa zakonodaja sku-
pnosti ali drugi ustrezni standardi.
• Lastnosti in kolicˇine morskih odpadkov ne škodujejo obalnemu
in morskemu okolju.
• Uvajanje energije, vkljucˇno s podvodnim hrupom, je na ravneh,
ki ne škodujejo morskemu okolju.
Pomembnejše mednarodne organizacije in okoljski znaki
za trajnostni turizem
Turisticˇna podjetja razlicˇno pristopajo k reševanju okoljskih proble-
matik in vpeljavi trajnostnih politik. Z namenom diferenciacije po-
19. Evtrofikacija je proces onesnaževanja, s katerim je povecˇana kolicˇina biomase
v vodnih telesih. Posledica povecˇane kolicˇine hranilnih snovi v vodi omogocˇa raz-
množevanje alg in drugih vodnih rastlin, kar pri odmiranju slednjih povzrocˇa zmanj-
šanje koncentracije kisika. Pomanjkanje kisika pomeni nezadostno preživetje drugih
organizmov (žuželk in rib). Najpogostejša vzroka za pojav evtrofikacije sta vnašanje
odpadne vode iz kanalizacije in nitratna gnojila.