Page 79 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 79
Varnost živil v prehrani nosečnic

Tjaša Vidic Malovrh, Laura Zupanc, Mojca Jevšnik
Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta, Zdravstvena pot 5, 1000 Ljubljana

tjasa.vidic.m@gmail.com, laura.zupanc98@gmail.com

Povzetek

Uvod: Varnost živil v obdobju nosečnosti je pomembna tako za nosečnico, kot za nje-
nega še nerojenega otroka. S pregledom literature smo preučili tveganja za nastanek
okužb in/ali zastrupitev s hrano, analizirali poznavanje tveganj in upoštevanje dobrih hi-
gienskih navad med nosečnicami ter predstavili preventivne higienske postopke in ukre-
pe za preprečevanje tveganj. Metode: Kvalitativna raziskava je temeljila na pregledu stro-
kovne in znanstvene literature v bibliografskih zbirkah v obdobju med leti 2007 in 2020.
Rezultati: Bakterija Listeria monocytogenes in parazit Toxoplasma gondii predstavljata viso-
ko tveganje za okužbo in/ali zastrupitev z živili, saj nosečnice uvrščamo v ogroženo sku-
pino prebivalstva. Nosečnice morajo biti posebej pozorne na živila z visokim tveganjem,
zato morajo upoštevati osnovne higienske postopke, s katerimi se preprečujejo okuž-
be in/ali zastrupitve z živili. Glede na izsledke raziskav je razvidno, da večina vključenih
nosečnic pridobi podatke o varnosti živil med nosečnostjo pri ginekologu. Prav tako jih
večina pozna osnovni ukrep preprečevanja okužb – higiena rok. Razprava: Glede na iz-
sledke raziskav je razvidno, da se pridobivanje informacij o varnosti živil pri nosečnicah
razlikuje glede na geografsko lego držav, v katerih so potekale raziskave. V vseh analizi-
ranih raziskavah ženske pridobivajo informacije o varnosti živil na spletu, preko tiskanih
medijev in pri znancih. O povzročiteljih okužb in/ali zastrupitev z živili je bolj poznan pa-
razit Toxoplasma gondii kot bakterija Listeria monocytogenes.
Ključne besede: nosečnice, tveganje, varnost živil, Toxoplasma gondii, Listeria monocy-
togenes

Uvod

V obdobju nosečnosti je varnost živil še posebej pomembna, saj nosečni-
ce, poleg otrok, starejših ljudi in bolnikov z oslabljenim imunskim sistemom,
predstavljajo ogroženo skupino prebivalstva. Ogrožena sta tako nosečnica,
kot tudi njen še nerojeni otrok. Nosečnost je obdobje, v katerem so ženske
bolj motivirane za prejemanje informacij o zagotavljanju varnosti živil zara-
di skrbi za svoje in otrokovo zdravje (Jevšnik in sod., 2008). Številne organiza-
cije poudarjajo pomen preventive in izobraževanja nosečnic o varnosti živil
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84