Page 56 - Hozjan, Dejan, ur., 2015. Razvijanje kakovosti na Univerzi na Primorskem. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 56
razvijanje kakovosti na univerzi na primorskem
Anketirancem se obstoječa delitev dodiplomskih študijskih programov ne zdi smiselna in
predlagajo razvoj v smeri enovitega VS in UNI programa. Tako bi odpravili podvajanje vse-
bin na programih. Anketiranci so izrazili tudi mnenje, da je ukinjanje VS programov neu-
strezno, saj se s tem zgublja stik s stroko in aplikativne (strokovne) kompetence diploman-
tov, ki so specifične za turizem. Pri pripravi enovitega VS in UNI programa bi po mnenju
anketirancev morali v 1. in 2. letniku uravnotežiti poslovno-managerske vsebine, ki so
osnova znanj vseh ključnih turističnih segmentov (hotelsko-gostinski sektor, agencijska de-
javnost, javni sektor). V tretjem letniku bi se uvedla specializacija, ki bi se smiselno in po-
globljeno nadaljevala na podiplomskih študijskih programih. Znanja, ki po mnenju anketi-
rancev primanjkujejo diplomantom, so: gastronomija, higiena in sanitacija, komunikacija,
socialne veščine (učinkovito vedenje), javno nastopanje (suverenost v pogajanjih), znanja
o etiki in morali (bonton), tuji jeziki, metodološka znanja (statistika) ter pisno izražanje.
Na 2. stopnji vidijo anketirani rešitev v enovitem programu s področja turizma, ki bi
imel v 2 letniku več smeri in bi ga razvili iz obstoječega MAG-Turizem. Pri uvajanju spre-
memb v Turizem bi morali posebno pozornost nameniti odpravi podvajanja vsebin med
dodiplomskimi in podiplomskim magistrskim programom. Dediščinski turizem bi se uki-
nil ali izvajal zgolj ciklično glede na interes študentov.
Da bi bili profili diplomantov študijskih programov 1. stopnje bolj profilirani, bi mo-
rali po mnenju anketirancev ustrezno spremeniti vsebine predmetov s ciljem odprave po-
navljanja vsebin. Obenem bi morali prenehati s prakso združevanja izvedbe vsebin na raz-
ličnih programih. Pri spremembah študijskih programov je potrebno pozornost nameniti
prenovi in diferenciaciji temeljnih in predmetno specifičnih kompetenc diplomantov ter s
tem njihovega profila. Za to bi bila potrebna sistematična analiza, katero temeljno in pred-
metno specifično kompetenco diplomant pridobi pri posameznem predmetu. Vsebine uč-
nih načrtov bi se morale nenehno nadgrajevati s sodobnimi znanji in primeri dobre prakse,
kar bi profiliralo diplomante študijskih programov na FTŠ. Pri prenovi in spremembah
programov je potrebno upoštevati rezultate evalvacij, sodobne trende v turizmu, razvoj
stroke in znanosti. Anketirancem se zdi bolj kot sami študijski programi problematična
njihova izvedba, saj je kakovost študijskega programa v veliki meri odvisna od njegove iz-
vedbe. Kvaliteto izvedbe bi po mnenju anketirancev izboljšalo povezovanje med predmeti
in kontinuirana komunikacija (izmenjava mnenj, stališč, informacij, dobrih praks) med no-
silci predmetov pa tudi ostalih izvajalcev v pedagoškem procesu.
Bolj so zaposljivi diplomanti iz poslovno orientiranih programov (VS-Management
turističnih podjetjih, UNI-Turizem, MAG-Turizem), saj je na trgu dela v turizmu naj-
več povpraševanja v nastanitvenih in gostinskih obratih, turističnih agencijah, turističnih
podjetjih, ki razvijajo posamezne turistične storitve. Delodajalci ne ločijo profilov diplo-
mantov, kar je pri zaposlovanju izjemno pomembno. Potrebno bi bilo intenzivirati sodelo-
vanje in delovanje Alumni kluba, preko katerega lahko spremljamo zaposlenost in zaposlji-
vost diplomantov in posameznih profilov. Dodaten problem pri zaposlovanju diplomantov
pa je splošna deregulacija poklicev v turizmu na EU ravni. Anketiranci so mnenja, da bi
morali v Sloveniji, z namenom lažjega zaposlovanja diplomantov turističnih šol, ponovno
uvesti regulacijo poklicev v turizmu.
Anketiranci so težave v zvezi s študijskimi programi razdelili dva temeljna sklopa.
Prvi sklop se nanaša na študente: pomanjkljiva predznanja, nemotiviranost za študij, slabo
54
Anketirancem se obstoječa delitev dodiplomskih študijskih programov ne zdi smiselna in
predlagajo razvoj v smeri enovitega VS in UNI programa. Tako bi odpravili podvajanje vse-
bin na programih. Anketiranci so izrazili tudi mnenje, da je ukinjanje VS programov neu-
strezno, saj se s tem zgublja stik s stroko in aplikativne (strokovne) kompetence diploman-
tov, ki so specifične za turizem. Pri pripravi enovitega VS in UNI programa bi po mnenju
anketirancev morali v 1. in 2. letniku uravnotežiti poslovno-managerske vsebine, ki so
osnova znanj vseh ključnih turističnih segmentov (hotelsko-gostinski sektor, agencijska de-
javnost, javni sektor). V tretjem letniku bi se uvedla specializacija, ki bi se smiselno in po-
globljeno nadaljevala na podiplomskih študijskih programih. Znanja, ki po mnenju anketi-
rancev primanjkujejo diplomantom, so: gastronomija, higiena in sanitacija, komunikacija,
socialne veščine (učinkovito vedenje), javno nastopanje (suverenost v pogajanjih), znanja
o etiki in morali (bonton), tuji jeziki, metodološka znanja (statistika) ter pisno izražanje.
Na 2. stopnji vidijo anketirani rešitev v enovitem programu s področja turizma, ki bi
imel v 2 letniku več smeri in bi ga razvili iz obstoječega MAG-Turizem. Pri uvajanju spre-
memb v Turizem bi morali posebno pozornost nameniti odpravi podvajanja vsebin med
dodiplomskimi in podiplomskim magistrskim programom. Dediščinski turizem bi se uki-
nil ali izvajal zgolj ciklično glede na interes študentov.
Da bi bili profili diplomantov študijskih programov 1. stopnje bolj profilirani, bi mo-
rali po mnenju anketirancev ustrezno spremeniti vsebine predmetov s ciljem odprave po-
navljanja vsebin. Obenem bi morali prenehati s prakso združevanja izvedbe vsebin na raz-
ličnih programih. Pri spremembah študijskih programov je potrebno pozornost nameniti
prenovi in diferenciaciji temeljnih in predmetno specifičnih kompetenc diplomantov ter s
tem njihovega profila. Za to bi bila potrebna sistematična analiza, katero temeljno in pred-
metno specifično kompetenco diplomant pridobi pri posameznem predmetu. Vsebine uč-
nih načrtov bi se morale nenehno nadgrajevati s sodobnimi znanji in primeri dobre prakse,
kar bi profiliralo diplomante študijskih programov na FTŠ. Pri prenovi in spremembah
programov je potrebno upoštevati rezultate evalvacij, sodobne trende v turizmu, razvoj
stroke in znanosti. Anketirancem se zdi bolj kot sami študijski programi problematična
njihova izvedba, saj je kakovost študijskega programa v veliki meri odvisna od njegove iz-
vedbe. Kvaliteto izvedbe bi po mnenju anketirancev izboljšalo povezovanje med predmeti
in kontinuirana komunikacija (izmenjava mnenj, stališč, informacij, dobrih praks) med no-
silci predmetov pa tudi ostalih izvajalcev v pedagoškem procesu.
Bolj so zaposljivi diplomanti iz poslovno orientiranih programov (VS-Management
turističnih podjetjih, UNI-Turizem, MAG-Turizem), saj je na trgu dela v turizmu naj-
več povpraševanja v nastanitvenih in gostinskih obratih, turističnih agencijah, turističnih
podjetjih, ki razvijajo posamezne turistične storitve. Delodajalci ne ločijo profilov diplo-
mantov, kar je pri zaposlovanju izjemno pomembno. Potrebno bi bilo intenzivirati sodelo-
vanje in delovanje Alumni kluba, preko katerega lahko spremljamo zaposlenost in zaposlji-
vost diplomantov in posameznih profilov. Dodaten problem pri zaposlovanju diplomantov
pa je splošna deregulacija poklicev v turizmu na EU ravni. Anketiranci so mnenja, da bi
morali v Sloveniji, z namenom lažjega zaposlovanja diplomantov turističnih šol, ponovno
uvesti regulacijo poklicev v turizmu.
Anketiranci so težave v zvezi s študijskimi programi razdelili dva temeljna sklopa.
Prvi sklop se nanaša na študente: pomanjkljiva predznanja, nemotiviranost za študij, slabo
54