Page 268 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 268
m pa 6. obratov, kjer točijo vino, je bilo v Opatiji osem, loskom. U Ičićima postoji restoran E. Barth, villa Tivoli27.
v Voloskem pa šest. V Ičićih je bila restavracija E. Barth, U Lovranu 1913. godine postoji osam objekata koji nude
villa Tivoli.27 V Lovranu je bilo leta 1913 osem obratov, ki prehranu (Zum Hafen, vl. M. Debeljak; Königsvilla, vl. G.
so ponujali hrano (Zum Hafen, lastnik je bil M. Debeljak; Erhart; Miramar, vl. V. Gasparitz; Restaurant König, vl.
Königsvilla, lastnik je bil G. Erhart; Miramar, lastnik U. König; Hotel Lovran, vl. J. Marchal; Zur Stadt Wien,
je bil V. Gasparitz; Restaurant König, lastnik je bil U. vl. E. Meingast; Villa Fernandea, vl. M. Muhitsch; Zur
König; Hotel Lovran, lastnik je bil J. Marchal; Zur Stadt Gemütlichkeit, vl. R. Zehentner), u Iki 2 (Zur Krone, vl.
Wien, lastnik je bil E. Meingast; Villa Fernandea, lastnik L. Krammer; Hotel Schubert, vl. E. Schubert), u Lovran-
je bil M. Muhitsch; Zur Gemütlichkeit, lastnik je bil R. skoj Dragi jedan (Hotel Draga di Lovrana, vl. A. Urm), a
Zehentner); v Iki 2 (Zur Krone, lastnik je bil. L. Krammer; u Medveji dva (Zur Fischerhütte, vl. E. Erben; Cessara, vl.
Hotel Schubert, lastnik je bil E. Schubert), v Lovranski C. Tambour)28. O značaju prehrane u turizmu, ali i njenim
Dragi 1 (Hotel Draga di Lovrana, lastnik je bil A. Urm), austrijskim utjecajima, govori i činjenica da je majstor
v Medveji pa 2 obrata (Zur Fischerhütte, lastnik je bil E. kuhar u Opatiji, F. J. Beutel (dobitnik srebrne medalje u
Erben; Cessara, lastnik je bil C. Tambour).28 O pomemb- Beču 1898 godine, dobitnik zlatne medalje u Frankfurtu
nosti prehrane v turizmu, pa tudi o avstrijskih vplivih 1900. i dobitnik počasne nagrade u Mainzu 1902. godi-
nanjo govori dejstvo, da je opatijski kuharski mojster, F. ne)29, izdao knjigu – kuharicu Slobodna austrijska vješti-
J. Beutel (dobitnik srebrnega odličja na Dunaju leta 1898, na kuhanja, koja je pisana za kvalificirane kuhare, a kako
dobitnik zlatega odličja v Frankfurtu leta 1900 in dobit- sam u predgovoru piše, kuhari često nailaze na primitivno
nik častne nagrade v Mainzu leta 1902)29, izdal kuharsko opremljene kuhinje pa se moraju prilagoditi kako ne bi
knjigo – »Osnovne veščine avtrijske šole kuhanja«, ki je naškodili svom zvanju.
napisana za kvalificirane kuharje. V predgovoru je med
drugim zapisal, da kuharji pogosto naletijo na kuhinje s Početkom 20. stoljeća otvarale su se različite gostionice
(slabo) osnovno opremo, zato se morajo prilagoditi, da ne u manje razvijenim turističkim mjestima koje su gosti-
bi škodovali svojemu poklicu. ma nudile najčešće vrlo jednostavna jela. Često su bile
izgrađene uz putove i ceste koji su bili prometniji, kako
Na začetku 20. stoletja so se tudi v manj razvitih bi putnicima pružili odmorište i mogućnost okrepe. Tako
turističnih krajih odpirale različne gostilne, ki so gostom nailazimo na podatak da obitelj Marije i Mate Armanda
nudile pretežno zelo preproste jedi. Najpogosteje so stale prvih godina 20. stoljeća nakon povratka iz Amerike
ob cestah in prometnejših poteh ter tako popotnikom nu- dolazi u Mošćeničku Dragu, gdje otvaraju gostionicu
dile počitek in možnost, da se okrepčajo. Naletimo tudi na Osteria al ponte (hrv. Gostionica kod mosta) u prizemlju
podatek, da je družina Armanda (Marija in Mate) v prvih obiteljske kuće. S vremenom gostionica postaje restoran
letih 20. st. po vrnitvi iz Amerike prišla v Mošćeničko koji ima i 15 soba za iznajmljivanje. Tridesetih godina
Drago, kjer so v pritličju družinske hiše odprli gostilnico nastaje hotel Armanda30. U susjednom Lovranu nailazimo
Osteria al ponte (slv. Gostilna pri mostu). Sčasoma je na restoran Stadt Wien (hrv. Grad Beč) koji se nalazi na
gostilna postala restavracija, ki je imela tudi 15 sob za glavnoj ulici i nudi bečku kuhinju, pokrivenu kuglanu i
oddajanje. V tridesetih letih to postane hotel Armanda.30 vanjski šank s Pilsner pivom31. U Lovranu 1912./1913. go-
V sosednjem Lovranu naletimo na restavracijo Stadt Wien dine postoji sedam kavana, u Iki tri, a u Medveji dvije. U
(slv. Mesto Dunaj), ki je na glavni ulici. Ponuja dunajsko Lovranu postoji osam restorana, u Iki dva, u Medveji dva i
kuhinjo, pokrito kegljišče in zunanji točilni pult, kjer Lovranskoj Dragi jedan, vlasnika Antona Urma32. Godine
točijo pivo Pilsner.31 Med leti 1912/13 je bilo v Lovranu 1909. u Opatiji je obnovljeno svratiše Pansion Lederer vl.
7 kavarn, v Iki 3, v Medveji pa 2. V Lovranu je bilo 8 Josipa Lederera koje je odlikovano zlatnom kolajnom na
restavracij, v Iki 2, v Medveji prav tako 2, v Lovranski kuharskoj izložbi u Beču 1908. te počasnim križem na

268
   263   264   265   266   267   268   269   270   271   272   273