Page 79 - Uran Maravić, Maja. 2017. Ocenjevanje kakovosti v gostinstvu. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 79
ocenjevanje kakovosti v restavracijah

splošen element za oceno razmerja med ceno in kakovostjo. Skupaj je v ocenjevalnem listu
52 elementov. Za to dosego 100 točk se uporabi povprečja in uteži za posamezno skupino
elementov, kot so prikazane v Sliki 5. Za izračun točk se uporablja spodnja formula (Uran
Maravić 2014):
točke = (skupna ocena * možno število točk)/najvišja možna ocena

Projekt LQS je poskus anonimnega in objektivnega ocenjevanja restavracij. Skozi nje-
gov razvoj so avtorji poskušali razviti zanesljiv in časovno primerljiv inštrument. Tudi z me-
todologijo ocenjevanja so poskušali odpraviti pomenjkljivosti obstoječih znanih sistemov.

50 najboljših restavracij sveta

Kljub temu, da ni zajeta v primerjalno analizo ekspertnih sistemov ocenjevanja restavra-
cij, ker gre za hibridni sistem, menimo, da je potrebno povedati nekaj tudi o lestvici 50 naj-
boljših restavracij sveta, saj ta lestvica pridobiva na veljavi. Lestvica 50 najboljših restavracij
(angl. World's 50 Best Restaurants list), pri nas znana tudi po enem od sponzorjev kot San-
pellegrinova lestvica, predstavlja letni pregled mnenj in doživetij 1.000 mednarodnih go-
stinskih strokovnjakov. Pravimo, da je hibridna, saj ocenjujejo gostinci, novinarji in pisci o
gastronomiji kot tudi gosti restavracij.

Po podatkih, objavljenih na njihovi spletni strani http://www.theworlds50best.com,
ne obstajajo kriteriji ocenjevanja, temveč zgolj strogi kriteriji glasovanj. Za pravilnost glaso-
vanja skrbi svetovalna družba Deloitte.

Lestvico 50 najboljših restavracij organizira in pripravlja William Reed Business Me-
dia. Nihče od zaposlenih ali sponzorjev ni član glasovalne akademije. Akademija je razde-
ljena na 26 regij sveta. Vsaka regija ima svoj glasovalni panel, sestavljen iz 40 članov.

Glasovalni panel v vsaki regiji je sestavljen iz gastronomskih kritikov in piscev, kuhar-
skih mojstrov in gurmanov, od katerih ima vsak 10 glasov. Nekatere regije obsegajo več kot
eno državo. Odločitev, kako je razdeljen svet, je prepuščena organizatorju in predsednikom
regijskih panelov in je podvržena spremembi na letni osnovi. Razdelitev je narejena na na-
čin, da dobro in kar se da pošteno predstavlja svetovno gastronomsko sceno. Vsaj 25 % pa-
nelistov iz vsake regije se letno zamenja.

Rezultate se objavi na spletnem portalu in na družbenih medijih v trenutku, ko se raz-
glasijo na letni slovesnosti vsako leto 5. aprila v Melbornu v Avstraliji. V nadaljevanju opisu-
jemo lastnosti glasovanja (http://www.theworlds50best.com):
– Glasovanje je tajno in rezultati niso znani pred razglasitvijo.
– Vsak član akademije glasuje za 10 restavracij, vsaj 4 morajo biti zunaj njegove domače

regije.
– Člani akademije oddajo izbor desetih restavracij po vrstnem redu.
– Člani akademije morajo v restavraciji, za katero glasujejo, jesti vsaj enkrat v zadnjih 18

mesecih in to dejstvo morajo potrditi z dokazilom.
– Člani akademije ne smejo glasovati za lastne restavracije ali za restavracije, s katerimi

so poslovno povezani. To dejstvo morajo za vsako restavracijo podkrepiti z izjavo.
– Člani akademije ne morejo glasovati za restavracijo na podlagi izkušnje, ki se ne zgo-

di v restavraciji sami (npr. kuhar gostuje na drugi lokaciji).
79
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84