Page 108 - Uran Maravić, Maja, in Gordana Ivankovič. 2017. Zagotavljanje kakovosti v gostinstvu. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 108
zagotavljanje k akovosti v gostinst v u
leto 2007 padel z 39. na 44. mesto med 139 državami. Najvišji indeks turistične konku-
renčnosti je Slovenija dosegla v letu 2011, in sicer 33. mesto (WEF 2015).

Neposredni prispevek turizma in potovanj v BDP je v Sloveniji leta 2015 znašal
1.359,8 mio EUR, kar predstavlja 3,6 % celotnega BDP, medtem ko je posredni prispevek
v istem letu znašal 4.921,4 mio EUR, kar predstavlja 13 % celotnega BDP. Posredni pri-
spevek se je v zadnjih petih letih gibal med 12 in 13 % ter je od leta 2004 porasel za do-
bri dve odstotni točki, kar prikazuje slika 7.

Slika 7. Prispevek turizma v bruto domačem proizvodu (BDP) v Sloveniji.
Vir: WTTC 2016b.

Turizem v Sloveniji prav tako nudi mnogo zaposlitev. Dinamiko zaposlovanja pre-
gledno prikazuje slika 8. V letu 2015 je bilo neposredno zaposlenih 32.500 oseb (4 %
vseh zaposlenih), posredno pa 107.000 (13,3 %). Delež vseh zaposlitev v turizmu se je
od leta 2004 gibal vzporedno s prispevkom v BDP. Tako je bilo v letu 2004 v turiz-
mu posredno zaposlenih 11,4 % vseh zaposlenih. Ta vrednost se je do leta 2015 zvišala
za 1,9 o. t., se pa nivo vseh zaposlenih v turizmu v obdobju 2010 do 2015 giblje okrog 13
% (WTTC 2016b).

Slika 8. Posredni in neposredni delež zaposlenih v turizmu v Sloveniji.
Vir: WTTC 2016b.

Pri uveljavljanju turizma za narodno gospodarstvo se pogosto uporablja argu-
ment, da njegov vpliv ni zajet celovito, temveč so ekonomski obseg in učinki zajeti v
okviru različnih, ločenih področij, kot so gostinstvo, poslovne storitve, trgovina ipd.
108
   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113