Page 22 - Kukanja, Marko. 2017. Management kakovosti v prehrambnem gostinstvu: Zagotavljanje kakovosti ponudbe in lojalnosti gostov. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 22
Management kakovosti v prehrambnem gostinstvu

kmetijah; pogoji, ki se nanašajo na merila in način kategorizacije nastani-
tvenih gostinskih obratov ter marin; pogoji glede zagotavljanja varnosti
živil ter varnosti in zdravja pri delu. Navedeni pogoji so podrobneje opre-
deljeni v posameznih pravilnikih (podzakonskih aktih), ki veljajo v sklo-
pu omenjenega zakona (ZGos – UPB2, 2007). Prav tako velja izpostaviti
dejstvo, da so bili s sprejetjem Zakona o spremembah in dopolnitvah za-
kona o gostinstvu (Ur. l. RS 101/2005) preklicani pogoji glede minimalne
stopnje izobrazbe zaposlenih v gostinstvu. Gostinsko dejavnost torej lah-
ko opravlja kdorkoli, ne glede na doseženo stopnjo izobrazbe. V nadalje-
vanju podrobneje predstavljamo Pravilnik o minimalnih tehničnih po-
gojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, saj menimo,
da je za našo raziskavo posebej pomemben.

Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za
22 opravljanje gostinske dejavnosti (Ur. l. RS 21/2014) (v nadaljevanju: pra-

vilnik) določa: minimalne tehnične pogoje, ki se nanašajo na poslovne
prostore, opremo in naprave v posameznih vrstah gostinskih obratov,
pri sobodajalcih in na kmetijah, pogoje glede zunanjih površin gostin-
skih obratov in pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti zunaj gostin-
skih obratov; pogoje glede minimalnega obsega storitev za opravljanje
gostinske dejavnosti v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri soboda-
jalcih in na kmetijah. Posamezne vrste gostinskih obratov, za katere pra-
vilnik predpisuje minimalne tehnične pogoje in obseg storitev, podrob-
neje predstavljamo v Tabeli 1.

Tabela 1: Vrste gostinskih obratov v RS

Nastanitveni gostinski obrati Prehrambni gostinski obrati

Hoteli Restavracije
Moteli Gostilne
Penzioni Slaščičarne
Gostišča Kavarne
Prenočišča Okrepčevalnice
Hotelska naselja Bari
Apartmajska naselja Gostinski obrati z mehansko ali živo glasbo
Domovi (planinski in drugi) Obrati za pripravo in dostavo jedi
Kampi (Catering)

Opomba. Vrste gostinskih obratov. Prirejeno po Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih
in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (Ur. l. RS 21/2014, 23.–44. čl.).

V povezavi s pravilnikom in vrstami PGO velja izpostaviti določi-
la Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o standardni klasifika-
ciji dejavnosti. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o standar-
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27