Page 124 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 124
Vinski turizem z geografskim poreklom
Preglednica 15: Identifikacija elementov (značilnosti) Slovenske Istre, ki so po mnenju
sodelujočih v raziskavi delfi (1. krog) pomembni za razvoj vinskega turizma. Elementi
so navedeni po abecednem vrstnem redu in ne po številu navedb. Evidentirani so vsi tisti
elementi, ki jih je navedlo oziroma omenilo vsaj pet sodelujočih ekspertov.
Vinorodni okoliš Slovenska Istra Turistična destinacija Slovenska Istra
(VS) (TGS)
1 Atraktivna kulturna krajina (razdrobljenost, mo- Bogata kulturna dediščina (arhitektura, običaji, šagre,
zaičnost, terase, vinogradi …) stara vaška/mestna jedra …)
2 Avtohtone (udomačene) sorte/sortni izbor vinske Butičnost in kakovost pridelave na malih družinskih
trte (refošk, malvazija, muškat …) kmetijah
3 Bližina morja in njegov blagodejni vpliv Mediteranski značaj ljudi (odprtost, domačnost, gos-
toljubnost)
4 Bogata kulturna dediščina (stara mestna in vaška jedra, Obstoječa tematska turistična infrastruktura (kole-
124 šege in običaji …) sarske in pešpoti, vinskoturistična cesta)
5 Dobro ohranjeno naravno okolje (tudi zavarovana Prisotnost različnih narodov in kultur ter poznavan-
območja) je jezikov
6 Dolgoletna tradicija vinogradništva Raznolikost in lepota pokrajine (razgibanost, mo-
zaičnost, atraktivnost)
7 Ekološka ozaveščenost in usmerjenost v ekološko Številne naravne in kulturne atrakcije ter vinske in
kmetijsko pridelavo kulinarične prireditve
8 Geografska lega/položaj (bližina Hrvaške, Italije, Tipične sorte grozdja, vina (refošk, malvazija in druge
Avstrije in večjih mest) stare sorte)
9 Mediteransko podnebje Tradicija in njeno ohranjanje, specifična zgodovina
10 Presečišče različnih kultur in držav s pestro sestavo Tradicija oljkarstva in vinogradništva (značilno gojenje
prebivalstva vinske trte, bogat vinorodni okoliš)
11 Kakovostna ponudba raznovrstnih vin Ugodna geografska lega/položaj in prometna dost-
opnost (bližina mest, Italije, Avstrije, potniški termi-
nal v Kopru …)
Značilna lokalna živila (oljčno olje, zelenjava, Ugodno mediteransko podnebje in bližina morja
12 dišavnice, tartufi …) in kulinarika v kombinaciji z vi-
nom
13 Značilni »terroir« in raznovrstne mikrolokacije (zara- Usmerjenost v ekološko pridelavo (vina in drugih
di razgibanega reliefa, fliša, prsti in klime) kmetijskih pridelkov)
14 Značilni (tradicionalni) postopki pridelave vin Značilna mediteranska (istrska) kulinarika, vino in hra-
na (olje, ribe, sol, tartufi …)
metna infrastruktura ipd.). Elemente (značilnosti) napišite loče-
no v vsaki vrstici posebej. Zaželeno je, da pri posamezni značil-
nosti tudi na kratko pojasnite, kaj točno imate v mislih.
Preglednica 15: Identifikacija elementov (značilnosti) Slovenske Istre, ki so po mnenju
sodelujočih v raziskavi delfi (1. krog) pomembni za razvoj vinskega turizma. Elementi
so navedeni po abecednem vrstnem redu in ne po številu navedb. Evidentirani so vsi tisti
elementi, ki jih je navedlo oziroma omenilo vsaj pet sodelujočih ekspertov.
Vinorodni okoliš Slovenska Istra Turistična destinacija Slovenska Istra
(VS) (TGS)
1 Atraktivna kulturna krajina (razdrobljenost, mo- Bogata kulturna dediščina (arhitektura, običaji, šagre,
zaičnost, terase, vinogradi …) stara vaška/mestna jedra …)
2 Avtohtone (udomačene) sorte/sortni izbor vinske Butičnost in kakovost pridelave na malih družinskih
trte (refošk, malvazija, muškat …) kmetijah
3 Bližina morja in njegov blagodejni vpliv Mediteranski značaj ljudi (odprtost, domačnost, gos-
toljubnost)
4 Bogata kulturna dediščina (stara mestna in vaška jedra, Obstoječa tematska turistična infrastruktura (kole-
124 šege in običaji …) sarske in pešpoti, vinskoturistična cesta)
5 Dobro ohranjeno naravno okolje (tudi zavarovana Prisotnost različnih narodov in kultur ter poznavan-
območja) je jezikov
6 Dolgoletna tradicija vinogradništva Raznolikost in lepota pokrajine (razgibanost, mo-
zaičnost, atraktivnost)
7 Ekološka ozaveščenost in usmerjenost v ekološko Številne naravne in kulturne atrakcije ter vinske in
kmetijsko pridelavo kulinarične prireditve
8 Geografska lega/položaj (bližina Hrvaške, Italije, Tipične sorte grozdja, vina (refošk, malvazija in druge
Avstrije in večjih mest) stare sorte)
9 Mediteransko podnebje Tradicija in njeno ohranjanje, specifična zgodovina
10 Presečišče različnih kultur in držav s pestro sestavo Tradicija oljkarstva in vinogradništva (značilno gojenje
prebivalstva vinske trte, bogat vinorodni okoliš)
11 Kakovostna ponudba raznovrstnih vin Ugodna geografska lega/položaj in prometna dost-
opnost (bližina mest, Italije, Avstrije, potniški termi-
nal v Kopru …)
Značilna lokalna živila (oljčno olje, zelenjava, Ugodno mediteransko podnebje in bližina morja
12 dišavnice, tartufi …) in kulinarika v kombinaciji z vi-
nom
13 Značilni »terroir« in raznovrstne mikrolokacije (zara- Usmerjenost v ekološko pridelavo (vina in drugih
di razgibanega reliefa, fliša, prsti in klime) kmetijskih pridelkov)
14 Značilni (tradicionalni) postopki pridelave vin Značilna mediteranska (istrska) kulinarika, vino in hra-
na (olje, ribe, sol, tartufi …)
metna infrastruktura ipd.). Elemente (značilnosti) napišite loče-
no v vsaki vrstici posebej. Zaželeno je, da pri posamezni značil-
nosti tudi na kratko pojasnite, kaj točno imate v mislih.