Page 127 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 127
Vinskoturistična regija Slovenska Istra
Preglednica 17: Rezultati 2. kroga konference delfi (VS).
Elementi/značilnosti Odgovori (ocene)
Veljavni Povpr.
(1) (2) (3) (4) (5) Skupaj
Atraktivna kulturna krajina 0 (0 %) 0 (0 %) 1 (5 %) 9 (43 %) 11 (52 %) 21 21 4.5
(razdrobljenost, mozaičnost, ter- (100 %) 21 4.6
ase, vinogradi …) 21 4.0
21 4.2
Avtohtone (udomačene) sorte/ 0 (0 %) 0 (0 %) 3 (14 %) 2 (10 %) 16 21 21 4.0
sortni izbor vinske trte (refošk, (76 %) (100 %) 21 4.1
malvazija, muškat …) 21 4.1
21 4.0
Bližina morja in njegov blagode- 0 (0 %) 2 (10 %) 5 (24 %) 6 (29 %) 8 (38 %) 21 21 4.0
jni vpliv (100 %) 21 3.1
21 4.5
Bogata kulturna dediščina (stara 0 (0 %) 1 (5 %) 3 (14 %) 7 (33 %) 10 21 21 4.8 127
mestna in vaška jedra, šege in (48 %) (100 %)
običaji …) 21 3.9
21 3.6
Dobro ohranjeno naravno okolje 0 (0 %) 1 (5 %) 3 (14 %) 12 5 (24 %) 21
(tudi zavarovana območja) (57 %) (100 %)
Dolgoletna tradicija vinograd- 0 (0 %) 0 (0 %) 5 (24 %) 8 (38 %) 8 (38 %) 21
ništva (100 %)
Ekološka ozaveščenost in us- 0 (0 %) 0 (0 %) 4 (19 %) 10 7 (33 %) 21
merjenost v ekološko kmetijs- (48 %) (100 %)
ko pridelavo
Geografska lega/položaj (bližina 0 (0 %) 0 (0 %) 5 (24 %) 10 6 (29 %) 21
Hrvaške, Italije, Avstrije in več- (48 %) (100 %)
jih mest)
Mediteransko podnebje 0 (0 %) 1 (5 %) 5 (24%) 8 (38%) 7 (33%) 21
(100%)
Presečišče različnih kultur 1 (5 %) 4 (19 %) 8 (38%) 7 (33%) 1 (5%) 21
in držav s pestro sestavo pre- (100%)
bivalstva
Kakovostna ponudba raznovrst- 0 (0 %) 0 (0 %) 2 (10 %) 7 (33 %) 12 21
nih vin (57 %) (100 %)
Značilna lokalna živila (oljčno 0 (0 %) 0 (0 %) 0 (0 %) 4 (19 %) 17 21
olje, zelenjava, dišavnice, tartu- (81 %) (100 %)
fi …) in kulinarika v kombinaci-
ji z vinom
Značilni »terroir« in raznovrstne 0 (0 %) 0 (0 %) 4 (19 %) 15 (71 %) 2 (10 %) 21
mikrolokacije (zaradi razgibane- (100 %)
ga reliefa, fliša, prsti in klime)
Značilni (tradicionalni) postopki 0 (0 %) 3 (14 %) 5 (24 %) 10 3 (14 %) 21
pridelave vin (48 %) (100 %)
Sodelujoči iz skupine VS so bili v ocenah nekoliko bolj zadržani do
treh elementov, ki so jim pripisali nižjo oceno od 4. Nekoliko presenet-
Preglednica 17: Rezultati 2. kroga konference delfi (VS).
Elementi/značilnosti Odgovori (ocene)
Veljavni Povpr.
(1) (2) (3) (4) (5) Skupaj
Atraktivna kulturna krajina 0 (0 %) 0 (0 %) 1 (5 %) 9 (43 %) 11 (52 %) 21 21 4.5
(razdrobljenost, mozaičnost, ter- (100 %) 21 4.6
ase, vinogradi …) 21 4.0
21 4.2
Avtohtone (udomačene) sorte/ 0 (0 %) 0 (0 %) 3 (14 %) 2 (10 %) 16 21 21 4.0
sortni izbor vinske trte (refošk, (76 %) (100 %) 21 4.1
malvazija, muškat …) 21 4.1
21 4.0
Bližina morja in njegov blagode- 0 (0 %) 2 (10 %) 5 (24 %) 6 (29 %) 8 (38 %) 21 21 4.0
jni vpliv (100 %) 21 3.1
21 4.5
Bogata kulturna dediščina (stara 0 (0 %) 1 (5 %) 3 (14 %) 7 (33 %) 10 21 21 4.8 127
mestna in vaška jedra, šege in (48 %) (100 %)
običaji …) 21 3.9
21 3.6
Dobro ohranjeno naravno okolje 0 (0 %) 1 (5 %) 3 (14 %) 12 5 (24 %) 21
(tudi zavarovana območja) (57 %) (100 %)
Dolgoletna tradicija vinograd- 0 (0 %) 0 (0 %) 5 (24 %) 8 (38 %) 8 (38 %) 21
ništva (100 %)
Ekološka ozaveščenost in us- 0 (0 %) 0 (0 %) 4 (19 %) 10 7 (33 %) 21
merjenost v ekološko kmetijs- (48 %) (100 %)
ko pridelavo
Geografska lega/položaj (bližina 0 (0 %) 0 (0 %) 5 (24 %) 10 6 (29 %) 21
Hrvaške, Italije, Avstrije in več- (48 %) (100 %)
jih mest)
Mediteransko podnebje 0 (0 %) 1 (5 %) 5 (24%) 8 (38%) 7 (33%) 21
(100%)
Presečišče različnih kultur 1 (5 %) 4 (19 %) 8 (38%) 7 (33%) 1 (5%) 21
in držav s pestro sestavo pre- (100%)
bivalstva
Kakovostna ponudba raznovrst- 0 (0 %) 0 (0 %) 2 (10 %) 7 (33 %) 12 21
nih vin (57 %) (100 %)
Značilna lokalna živila (oljčno 0 (0 %) 0 (0 %) 0 (0 %) 4 (19 %) 17 21
olje, zelenjava, dišavnice, tartu- (81 %) (100 %)
fi …) in kulinarika v kombinaci-
ji z vinom
Značilni »terroir« in raznovrstne 0 (0 %) 0 (0 %) 4 (19 %) 15 (71 %) 2 (10 %) 21
mikrolokacije (zaradi razgibane- (100 %)
ga reliefa, fliša, prsti in klime)
Značilni (tradicionalni) postopki 0 (0 %) 3 (14 %) 5 (24 %) 10 3 (14 %) 21
pridelave vin (48 %) (100 %)
Sodelujoči iz skupine VS so bili v ocenah nekoliko bolj zadržani do
treh elementov, ki so jim pripisali nižjo oceno od 4. Nekoliko presenet-