Page 126 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 126
Vinski turizem z geografskim poreklom
Vprašanje je bilo vsebinsko povsem enako za obe skupini, s to razliko,
da smo pri VS vprašali za vinorodni okoliš, pri TGS pa za turistično de-
stinacijo. Iz priloge 1 so razvidni vsi odgovori, ki smo jih kodirali in nato
prešteli vsebinsko sorodne. Najpogosteje navedene elemente (najmanj 5
navedb) smo evidentirali v spodnji preglednici; za vsako skupino smo jih
izluščili po 14.
Kar lahko opazimo pri identificiranih elementih obeh skupin, je do-
kaj visoka stopnja ujemanja vsebinsko sorodnih odgovorov. Pomembna
razlika se kaže v tem, da pri VS ni omenjenih elementov, ki bi bili nepos-
redno povezani s turizmom, medtem ko so pri TGS izpostavljene tipične
sorte vina, tradicija vinogradništva, vino v povezavi s kulinariko ter vin-
ske in kulinarične prireditve kot pomembni ali ključni elementi turistič-
ne destinacije.
126 Izpeljava 2. kroga je potekala po sistemu spletne ankete 1ka. Sodelu-
joči iz skupine TGS so bili naprošeni, da odgovorijo na zastavljeno vpra-
šanje oziroma ocenijo izbrane elemente 1. kroga. Vprašanje se je glasilo:
Kako pomembni so izbrani elementi (značilnosti) Slovenske Istre z
vidika promocije in razvoja vinskega turizma na destinaciji? Ocenite po-
membnost vsakega izmed 14 elementov spodaj – od manj pomembno (1)
do zelo pomembno (5).
Predpostavili smo, da so vsi identificirani elementi pomembni, zato
so tudi vse ocene pozitivne. Sodelujoči iz skupine TGS so vse značilnos-
ti ovrednotili s povprečno oceno 4 ali več, razen »Prisotnost različnih
narodov in kultur« (3,7). Najvišje ocenjujejo element »Značilna medite-
ranska (istrska) kulinarika, vino in hrana …« (4,7), takoj za tem pa »Bu-
tičnost in kakovost pridelave na malih družinskih kmetijah« in »Tradi-
cija oljkarstva in vinogradništva …« (oba po 4,6). Visoko ocenjujejo tudi
»Številne naravne in kulturne atrakcije ter vinske in kulinarične priredi-
tve« (preglednica 16).
Tudi sodelujoče iz skupine VS smo prosili, da odgovorijo na zastav-
ljeno vprašanje oziroma ocenijo elemente, ki so jih predlagali v 1. krogu.
Vprašanje zanje se je glasilo:
Kako pomembni so izbrani elementi (značilnosti) Slovenske Istre z
vidika promocije in razvoja vinskega turizma v tem okolišu? Ocenite po-
membnost vsakega izmed 14 elementov spodaj – od manj pomembno (1)
do zelo pomembno (5).
Vprašanje je bilo vsebinsko povsem enako za obe skupini, s to razliko,
da smo pri VS vprašali za vinorodni okoliš, pri TGS pa za turistično de-
stinacijo. Iz priloge 1 so razvidni vsi odgovori, ki smo jih kodirali in nato
prešteli vsebinsko sorodne. Najpogosteje navedene elemente (najmanj 5
navedb) smo evidentirali v spodnji preglednici; za vsako skupino smo jih
izluščili po 14.
Kar lahko opazimo pri identificiranih elementih obeh skupin, je do-
kaj visoka stopnja ujemanja vsebinsko sorodnih odgovorov. Pomembna
razlika se kaže v tem, da pri VS ni omenjenih elementov, ki bi bili nepos-
redno povezani s turizmom, medtem ko so pri TGS izpostavljene tipične
sorte vina, tradicija vinogradništva, vino v povezavi s kulinariko ter vin-
ske in kulinarične prireditve kot pomembni ali ključni elementi turistič-
ne destinacije.
126 Izpeljava 2. kroga je potekala po sistemu spletne ankete 1ka. Sodelu-
joči iz skupine TGS so bili naprošeni, da odgovorijo na zastavljeno vpra-
šanje oziroma ocenijo izbrane elemente 1. kroga. Vprašanje se je glasilo:
Kako pomembni so izbrani elementi (značilnosti) Slovenske Istre z
vidika promocije in razvoja vinskega turizma na destinaciji? Ocenite po-
membnost vsakega izmed 14 elementov spodaj – od manj pomembno (1)
do zelo pomembno (5).
Predpostavili smo, da so vsi identificirani elementi pomembni, zato
so tudi vse ocene pozitivne. Sodelujoči iz skupine TGS so vse značilnos-
ti ovrednotili s povprečno oceno 4 ali več, razen »Prisotnost različnih
narodov in kultur« (3,7). Najvišje ocenjujejo element »Značilna medite-
ranska (istrska) kulinarika, vino in hrana …« (4,7), takoj za tem pa »Bu-
tičnost in kakovost pridelave na malih družinskih kmetijah« in »Tradi-
cija oljkarstva in vinogradništva …« (oba po 4,6). Visoko ocenjujejo tudi
»Številne naravne in kulturne atrakcije ter vinske in kulinarične priredi-
tve« (preglednica 16).
Tudi sodelujoče iz skupine VS smo prosili, da odgovorijo na zastav-
ljeno vprašanje oziroma ocenijo elemente, ki so jih predlagali v 1. krogu.
Vprašanje zanje se je glasilo:
Kako pomembni so izbrani elementi (značilnosti) Slovenske Istre z
vidika promocije in razvoja vinskega turizma v tem okolišu? Ocenite po-
membnost vsakega izmed 14 elementov spodaj – od manj pomembno (1)
do zelo pomembno (5).