Page 67 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 67
Prevare na področju živil
Tjaša Kamnik, Urška Bobnar, Mojca Jevšnik
Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta, Zdravstvena pot 5, 1000 Ljubljana
t.kamnik@gmail.com, urskaa.bobnar@gmail.com
Povzetek
Uvod: Prevare na področju živil so namerno spreminjanje, napačno označevanje, na-
pačno predstavljanje, zamenjava ali ponarejanje živila. Z raziskovalnim delom smo žele-
li ugotoviti razsežnost prevar in s primeri prikazati resnost problematike, ki lahko močno
vpliva na zdravje potrošnikov. Metode: Za raziskavo predstavljene tematike smo upora-
bili deskriptivno oz. opisno metodo. Priprava članka temelji na pregledu in analizi znan-
stvene literature na področju prevar živil. Rezultati: Rezultati 14 vključenih študij so po-
kazali, da so prevare na področju živil zelo pogoste. Z analizo študij smo ugotovili, da so
se prevare zaradi globalizacije razširile po celem svetu. Kljub temu, da večina prevar živil
ne predstavlja večjega tveganja in so dostikrat neodkrite, je pa tudi nekaj primerov pre-
var, kjer so zabeležena resna zdravstvena tveganja za potrošnike. V raziskavi smo ugoto-
vili, da je največ prevar na področju mesa in mesnih izdelkov, mleka in medu. Razprava:
Zaznali smo paradoks, napredne živilske tehnologije, ki na eni strani omogočajo, da se
prevare na področju živil sploh lahko dogajajo, jih po drugi strani strokovnjaki s pomoč-
jo različnih naprednih analiz tudi razkrivajo. Da bi se število prevar zmanjšalo, bi bila po�-
trebna korenita sprememba svetovne živilske industrije z vidika etike in zaščite potrošni-
ka. Tudi potrošnike je potrebno ozaveščati o pasteh, ki so jim vsak dan izpostavljeni pri
uživanju različnih živil.
Ključne besede: prevare na področju živil, varnost živil, živilska industrija, tveganja
Uvod
Prevare oziroma goljufije na področju živil (ang. Food fraud) pomenijo namer-
no spreminjanje, napačno označevanje, napačno predstavljanje, zamenjavo
ali ponarejanje katerega koli prehranskega izdelka na katerikoli točki v verigi
preskrbe s hrano. Prevare na področju živil so problematične, saj lahko vpliv-
ajo na zdravje potrošnikov, zato moramo biti nanje pozorni. Prve zabeležene
prevare s področja živil segajo že v 13. stoletje (Albala, 2015). Že v Rimskem
imperiju so bile prevare živil prepovedane. V času vladanja kralja Johna je vel-
jal zakon o prevarah s hrano, ki je prepovedoval redčenje vina z vodo, doda-
janje pepela v poper in pakiranje moke s kredo. V 19. stoletju so v Londonu
Tjaša Kamnik, Urška Bobnar, Mojca Jevšnik
Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta, Zdravstvena pot 5, 1000 Ljubljana
t.kamnik@gmail.com, urskaa.bobnar@gmail.com
Povzetek
Uvod: Prevare na področju živil so namerno spreminjanje, napačno označevanje, na-
pačno predstavljanje, zamenjava ali ponarejanje živila. Z raziskovalnim delom smo žele-
li ugotoviti razsežnost prevar in s primeri prikazati resnost problematike, ki lahko močno
vpliva na zdravje potrošnikov. Metode: Za raziskavo predstavljene tematike smo upora-
bili deskriptivno oz. opisno metodo. Priprava članka temelji na pregledu in analizi znan-
stvene literature na področju prevar živil. Rezultati: Rezultati 14 vključenih študij so po-
kazali, da so prevare na področju živil zelo pogoste. Z analizo študij smo ugotovili, da so
se prevare zaradi globalizacije razširile po celem svetu. Kljub temu, da večina prevar živil
ne predstavlja večjega tveganja in so dostikrat neodkrite, je pa tudi nekaj primerov pre-
var, kjer so zabeležena resna zdravstvena tveganja za potrošnike. V raziskavi smo ugoto-
vili, da je največ prevar na področju mesa in mesnih izdelkov, mleka in medu. Razprava:
Zaznali smo paradoks, napredne živilske tehnologije, ki na eni strani omogočajo, da se
prevare na področju živil sploh lahko dogajajo, jih po drugi strani strokovnjaki s pomoč-
jo različnih naprednih analiz tudi razkrivajo. Da bi se število prevar zmanjšalo, bi bila po�-
trebna korenita sprememba svetovne živilske industrije z vidika etike in zaščite potrošni-
ka. Tudi potrošnike je potrebno ozaveščati o pasteh, ki so jim vsak dan izpostavljeni pri
uživanju različnih živil.
Ključne besede: prevare na področju živil, varnost živil, živilska industrija, tveganja
Uvod
Prevare oziroma goljufije na področju živil (ang. Food fraud) pomenijo namer-
no spreminjanje, napačno označevanje, napačno predstavljanje, zamenjavo
ali ponarejanje katerega koli prehranskega izdelka na katerikoli točki v verigi
preskrbe s hrano. Prevare na področju živil so problematične, saj lahko vpliv-
ajo na zdravje potrošnikov, zato moramo biti nanje pozorni. Prve zabeležene
prevare s področja živil segajo že v 13. stoletje (Albala, 2015). Že v Rimskem
imperiju so bile prevare živil prepovedane. V času vladanja kralja Johna je vel-
jal zakon o prevarah s hrano, ki je prepovedoval redčenje vina z vodo, doda-
janje pepela v poper in pakiranje moke s kredo. V 19. stoletju so v Londonu