Page 69 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 69
Slika 1: Prikaz poteka izbire znanstvenih objav, ki so bile zajete v vsebinski tjaša kamnik, urška bobnar, mojca jevšnik
pregled in analizo. Legenda: n – število
dodajali melamin, zaradi česar se je zastrupilo več kot 290.000 dojenčkov in
otrok, zaradi katerih so zabeležili tudi smrtne žrtve, v Španiji pa so mešanico
olj, primerno za industrijsko uporabo, prodajali kot olivno olje, zaradi česar se
je zastrupilo več kot 20.000 oseb). O prevarah mleka in mlečnih izdelkov po-
ročajo 4 študije (2, 4, 5, 8), saj je mleko na drugem mestu po pogostosti pre-
var. O prevarah mesa in mesnih izdelkov poročata 2 študiji (6, 10). O prevarah
medu navajata 2 študiji (11, 13), prav tako o prevari rib (12, 14). Ostale prevare
vključujejo še olivno olje, sojino omako, sir in rake ter morske sadeže. Šte-
vilo študij o prevarah mesa in mlečnih izdelkov je bilo pričakovano višje, saj v
medijih pogosto zasledimo zapise o tem. Prav tako je bilo pričakovano višje
število študij o prevarah olivnega olja, saj je to najpogosteje prevarano živilo.

Razprava
Z raziskavo smo razkrili problematiko na področju prevare živil. Ugotovili
smo, da prevare niso nekaj novega, ampak segajo že v 13. stoletje (Albala,
2015). Večina prevar, kot so: redčenje mleka, redčenje olja z manj kakovost-
nimi olji, dodajanje raznih sirupov medu, ne vplivajo na zdravje ljudi in za-
to ostanejo prikrite ali neodkrite. Nekaj prevar pa je povzročilo resna obolen-
ja. Leta 1981 je v Španiji zbolelo več kot 20.000 oseb (angl. Toxic oil syndrome
-TOS), ker so zaužili mešanico olj, ki je bila predvidena za industrijsko upora-
bo in so jo prodajali kot deklarirano olivno olje (Kushlaf, 2009). Pri olivnem ol-
ju predstavlja težavo redčenje olivnega olja z arašidovim in sojinim oljem, saj
lahko to pomeni življenjsko ogroženo situacijo za alergike na arašide in sojo.
Leta 2009 se je na Kitajskem okužilo več kot 290.000 dojenčkov in otrok, ker
so uživali mleko v prahu, ki je bilo okuženo z melaminom. Melamin v mlečnih
izdelkih je prizadel še prebivalce v 35 drugih državah, med njimi tudi Sloveni-
jo (Gossner, in drugi, 2009). Mleto meso je pomemben mesni izdelek v preh-
ranski industriji, vendar pa mletje spremeni obliko mesa in je zato bolj prim-
erno za goljufije. Varnost izdelkov iz mletega mesa se je v Evropi izboljšala
po pojavu škandala s konjskim mesom. V letu 2013 je bilo namreč konjsko
meso vmešano v mleto meso govedine, kar pa ni bilo razvidno na deklaraci-

67
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74