Page 17 - Turistična podjetja in pandemija covida-19
P. 17
Izzivi delovne sile v turizmu v novi realnosti

izpada dohodka (Lund idr., 2020). Epidemija je imela vpliv tudi na od-
seljevanje turističnih delavcev, zaradi vračanja priseljenih delavcev v do-
mače države je odprla dodatna ekonomska in družbena vprašanja (Singh
in Singh, 2020), saj v razvitih državah med delavci v turizmu najdemo ve-
liko priseljencev (Alberti, 2016; McDowell idr., 2009). Razlog za to je, da
je delo v turizmu manj privlačno za domače delavce zaradi nižje dodane
vrednosti v turizmu, nižjega plačila za delo in manj zaželenega delovnega
urnika. S tem so postale posledice izgube delovne sile za turistično de-
javnost še toliko večje in težje rešljive, dolgoročen vpliv epidemije na trg
delovne sile pa še močnejši.

Poleg izgube delovnih mest so se zaposlenim, ki so ostali v turizmu,
marsikje tudi znižale plače. Študija, izvedena med delodajalci v turizmu
na Kitajskem, ugotavlja, da je več kot polovica (54,29 ) anketirancev zni-
žala plače zaposlenim; pri tem je bila večina plač (57,89 ) znižana za 21 
ali več (Cheng idr., 2021). Plačilo za delo ni bil edini razlog za nezadovolj-
stvo turističnih delavcev v času epidemije. Stres, ki ga je med njimi pov-
zročila epidemija, je vodil v nižje zadovoljstvo z življenjem (Karatepe idr.,
2021). Obširna študija (One Fair Wage, uc Berkeley Food Labor Research
Center, 2021), izvedena v času epidemije med oktobrom 2020 in majem
2021 med delavci v restavracijah in drugih prehrambno-gostinskih obra-
tih v z da, je potrdila dognanja nekaterih predhodnih študij, da si 53 
zaposlenih želi opustiti delo v tej dejavnosti, med njimi je 54  žensk in
50  moških. Med razlogi za opustitev dela med epidemijo anketiranci
navajajo (str. 2):

• nizke plače in napitnine (76 ),
• skrb zaradi nevarnosti epidemije (55 ),
• neustrezen odnos in nadlegovanje s strani strank (39 ),
• neustrezen odnos in nadlegovanje s strani sodelavcev ter vodstva

(26 ),
• selitev (5 ),
• drugo delovno mesto v isti dejavnosti (4 ) in
• delo v drugi dejavnosti (31 ).

Nekateri razlogi za opustitev delovnega mesta v prehrambno-gostinski
dejavnosti so povezani z epidemijo, medtem ko so drugi že tradicionalno
prisotni in so se z epidemijo le še okrepili. Boljše plačilo za delo in za-
varovanje, okrepitev ukrepov proti širjenju epidemije in boljše delovno
okolje bi prispevali k zadržanju zaposlenih v dejavnosti (One Fair Wage,
u c Berkeley Food Labor Research Center, 2021). Epidemija je vplivala

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22