Page 37 - Gričar, Sergej, in Štefan Bojnec, 2016. Aplikacija metodologije časovnih serij na primeru turističnih cen. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 37
Metodologija ekonometrične
rIamzeisnksakvoekazalo
V raziskavi smo uporabili tri metodološke pristope. Prvič – predhodno
smo preučili literaturo, ki obravnava teoretična spoznanja preučevanih
spremenljivk. Drugič – na osnovi predhodne študije literature in s podat-
ki iz SURS, Eurostat in EIA smo opravili pregled indeksov. Tretjič – hi-
poteze smo testirali s pomočjo multiple regresijske analize z več neodvisni-
mi spremenljivkami, s pomočjo metode glavnih komponent in s pomočjo
kointegracijske analize. Kvantitativni analizi testiranja hipotez sledi pri-
kaz rezultatov, prikaz pomena in njihovih implikacij. Čeprav je poudarek
na vseh treh metodoloških korakih, jedro raziskave predstavlja kvantitativ-
na analiza.
Uvod v časovne serije
Cene so enostavno razmerje, po katerem se denar zamenja za blago ali sto-
ritev (dobrino). Če ima dobrina ceno P, to pomeni, da je treba P enot de-
narja zamenjati za eno enoto dobrine. Vsaka enota proizvoda Q ima ceno
P tekočega razdobja. Gričar in Bojnec (2010b) ugotavljata, da se cene v go-
stinstvu odzovejo na gospodarske in finančne dejavnike v RS negativno,
medtem ko se v primeru pozitivnih cenovnih gibanj v sektorjih, ki za go-
stinstvo pomenijo input, cene gibljejo premosorazmerno tem gibanjem.
Analiza je pokazala, da so se cene v gostinstvu ob uvedbi evra statistično
značilno gibale negativno za 0,58 % na mesec. Tudi v času gospodarske in
finančne krize v RS se cene v gostinstvu gibljejo negativno; tokrat za 0,45 %
na mesec. Ob cenovnih gibanjih v drugih sektorjih, kot je bila visoka rast
cen hrane v drugi polovici leta 2007 in leta 2008, so se cene v gostinstvu gi-
rIamzeisnksakvoekazalo
V raziskavi smo uporabili tri metodološke pristope. Prvič – predhodno
smo preučili literaturo, ki obravnava teoretična spoznanja preučevanih
spremenljivk. Drugič – na osnovi predhodne študije literature in s podat-
ki iz SURS, Eurostat in EIA smo opravili pregled indeksov. Tretjič – hi-
poteze smo testirali s pomočjo multiple regresijske analize z več neodvisni-
mi spremenljivkami, s pomočjo metode glavnih komponent in s pomočjo
kointegracijske analize. Kvantitativni analizi testiranja hipotez sledi pri-
kaz rezultatov, prikaz pomena in njihovih implikacij. Čeprav je poudarek
na vseh treh metodoloških korakih, jedro raziskave predstavlja kvantitativ-
na analiza.
Uvod v časovne serije
Cene so enostavno razmerje, po katerem se denar zamenja za blago ali sto-
ritev (dobrino). Če ima dobrina ceno P, to pomeni, da je treba P enot de-
narja zamenjati za eno enoto dobrine. Vsaka enota proizvoda Q ima ceno
P tekočega razdobja. Gričar in Bojnec (2010b) ugotavljata, da se cene v go-
stinstvu odzovejo na gospodarske in finančne dejavnike v RS negativno,
medtem ko se v primeru pozitivnih cenovnih gibanj v sektorjih, ki za go-
stinstvo pomenijo input, cene gibljejo premosorazmerno tem gibanjem.
Analiza je pokazala, da so se cene v gostinstvu ob uvedbi evra statistično
značilno gibale negativno za 0,58 % na mesec. Tudi v času gospodarske in
finančne krize v RS se cene v gostinstvu gibljejo negativno; tokrat za 0,45 %
na mesec. Ob cenovnih gibanjih v drugih sektorjih, kot je bila visoka rast
cen hrane v drugi polovici leta 2007 in leta 2008, so se cene v gostinstvu gi-