Page 103 - Uran Maravić, Maja. 2017. Ocenjevanje kakovosti v gostinstvu. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 103
Priporočila za sistem ocenjevanja restavracij

Na področju dviga kakovosti restavracij bi bilo potrebno oblikovati ukrepe za:
– vključevanje slovenskih restavracij v mednarodna ocenjevanja,
– oblikovanje nacionalnega ali regijskega (sosednje države) sistema ocenjevanja resta-

vracij ter
– dviga kakovosti ponudbe restavracij.

V nadaljevanju bomo podrobneje opisali, kaj menimo, da bi bilo smiselno narediti,
glede na rezultate raziskav in dolgoletne izkušnje na tem področju.

Vključevanje v mednarodna ocenjevanja

Kot smo v pričujočem delu že večkrat poudarili, Slovenija nima mednarodno prepoznav-
nih znakov kakovosti. Do nedavnega (do presedana s spletnim Michelinovim vodnikom na
Hrvaškem) smo verjeli, da je uvrstitev v Michelinov vodnik v Sloveniji precej oddaljena in
težko uresničljiva prihodnost. Poznavalci so verjeli, da bi morda lahko kakšno od restavra-
cij uvrstili v Michelinov vodnik glavnih evropskih mest (ljubljanske restavracije) ali v ita-
lijanski vodnik (primorske restavracije). Če želimo postati prepoznavna in predvsem kon-
kurenčna turistična destinacija, te znake kakovosti potrebujemo. To ni pomembno zgolj za
Slovenijo kot destinacijo za gurmane, temveč za Slovenijo kot privlačno destinacijo za vse
turiste.

Dejstvo je tudi, da je Slovenija uvrščena v drugi najbolj znan gastronomski vodnik –
Gault Millau, in sicer konkretno v avstrijski vodnik.

103
   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108