Page 176 - Kukanja, Marko. 2017. Management kakovosti v prehrambnem gostinstvu: Zagotavljanje kakovosti ponudbe in lojalnosti gostov. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 176
agement kakovosti v prehrambnem gostinstvu

Tabela 39: Sprejemljive vrednosti kazalnikov ustreznosti strukturnega modela in ocena ka-
zalnikov našega modela

Kazalnik Sprejemljiva vrednost Vrednost kazalnikov našega modela

ML χ2 Čim nižja vrednost, pri čemer vrednost 0 195,463
pomeni popolno skladnost predpostavl-
jenega in dejanskega modela.

Stopinje prostosti – 57

Stopnja pomembnosti χ2 > 0,05 0,0787

RMSEA < 0,05 0,0372 (0,0000; 0,0600)

NFI >= 0,95 0,967

CFI ≥ 0,95 0,992

GFI >= 0,95 0,953
>= 0,95 0,924
176 AGFI

RMR Čim nižja vrednost, pri čemer vrednost 0
pomeni popolno skladnost predpostavl- 0,0103
jenega in dejanskega modela (< 0,05).

Opomba. Sprejemljive vrednosti kazalnikov primernosti. Prirejeno po Schumacker in Lo-
max, 2004, str. 82.

Na osnovi predstavljenih sprejemljivih vrednosti ugotavljamo, da so
vrednosti vseh kazalnikov v našem modelu ustrezne, saj so višje od pripo-
ročljivih vrednosti, prikazanih v zgornji tabeli. Rezultati modeliranja na-
kazujejo na statistično pomembnost pridobljenih ugotovitev. Kljub za-
dovoljivim vrednostim smo pridobljene rezultate dodatno primerjali s
priporočljivimi vrednosti, ki jih navajajo nekateri drugi avtorji (Bollen,
1989; Byrne, 1998; Schreiber idr., 2006). Priporočljive vrednosti, ki jih
navajajo predhodno navedeni avtorji, povečini veljajo za bolj »ohlapne«
glede na vrednosti, predstavljene v zgornji tabeli. Tako npr. Schreiber idr.
(2006) navajajo priporočljivo vrednost RMSEA < 0,06 do 0,08; Byrne
(1998) navaja vrednost NFI > 0,90; Bollen (1989) navaja vrednost CFI >
0,85. Ugotavljamo, da vrednosti kazalnikov našega modela zadostijo ve-
čini poznanih statističnih kriterijev, kar dodatno potrjuje kredibilnost
končnega strukturnega modela. Na osnovi rezultatov izračunov ugota-
vljamo, da so vse ocene strukturnih koeficientov v strukturnem modelu
statistično pomembne (spremenljivke, za katere se je vpliv izkazal kot sta-
tistično nepomemben, smo predhodno že izločili iz modela). Prav tako
so nakazane smeri posameznih spremenljivk pričakovane in smiselne. Pri
tem velja opozoriti le na vrednost spremenljivke PRIC, ki odraža pozna-
vanje pričakovanj gostov v posameznih vrstah PGO. Pri tej spremenljivki
   171   172   173   174   175   176   177   178   179   180   181