Page 55 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 55
Vinske regije po svetu in pri nas
55
Slika 15: Pokušina izbranih vzorcev vin v eni od številnih vinskih kleti v dolini Sonoma,
Kalifornija (fotografija: Miha Staut, 17. 4. 2007).
vina iz plemenite trte (Vitis vinifera), kar pa dolgo časa ni bilo tako samo-
umevno, da se bo namreč enostavno naselila in razširila skupaj z evrop-
skimi priseljenci, saj so bile avtohtone sorte (predvsem Vitis labrusca) dos-
ti odpornejše na ostre naravne pogoje in bolezni. Sčasoma se je V. vinifera
prilagodila in prevladala, a še vedno se je na severovzhodu ZDA ohrani-
la tradicija pridelovanja vina iz V. labrusca (Robinson 2018). Kaliforni-
jo v naravnogeografskem pogledu določajo prevladujoči mediteranski tip
podnebja s kombinacijo vplivov Tihega oceana in goratega zaledja Sierre,
pestra geološka sestava, razgiban relief in razvoj različnih tipov prsti. Po-
sledično so se izoblikovale različne vinske regije, ki so v ZDA zelo ohlap-
no in funkcionalno začrtane. Gre za sistem AVA (American Viticultural
Area), ki naj bi zagotavljal kontrolirano poreklo grozdja in vina z določe-
nega pridelovalnega območja, to je vinske regije. V Kaliforniji je večjih
vinskih regij šest, te pa se delijo na vinorodna okrožja (skupaj 27), med-
tem ko je vinorodnih okolišev kar 111 (California Wines 2016), med ka-
terimi je najbolj znana in obiskana Napa Valley. Pridelana vina so veči-
noma sortna, in sicer iz večine mednarodno uveljavljenih sort vinske trte
(chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, modri pinot, sauvignon), malce
manj znani colombard iz francoskega Cognaca, morda še najbolj pa je Ka-
55
Slika 15: Pokušina izbranih vzorcev vin v eni od številnih vinskih kleti v dolini Sonoma,
Kalifornija (fotografija: Miha Staut, 17. 4. 2007).
vina iz plemenite trte (Vitis vinifera), kar pa dolgo časa ni bilo tako samo-
umevno, da se bo namreč enostavno naselila in razširila skupaj z evrop-
skimi priseljenci, saj so bile avtohtone sorte (predvsem Vitis labrusca) dos-
ti odpornejše na ostre naravne pogoje in bolezni. Sčasoma se je V. vinifera
prilagodila in prevladala, a še vedno se je na severovzhodu ZDA ohrani-
la tradicija pridelovanja vina iz V. labrusca (Robinson 2018). Kaliforni-
jo v naravnogeografskem pogledu določajo prevladujoči mediteranski tip
podnebja s kombinacijo vplivov Tihega oceana in goratega zaledja Sierre,
pestra geološka sestava, razgiban relief in razvoj različnih tipov prsti. Po-
sledično so se izoblikovale različne vinske regije, ki so v ZDA zelo ohlap-
no in funkcionalno začrtane. Gre za sistem AVA (American Viticultural
Area), ki naj bi zagotavljal kontrolirano poreklo grozdja in vina z določe-
nega pridelovalnega območja, to je vinske regije. V Kaliforniji je večjih
vinskih regij šest, te pa se delijo na vinorodna okrožja (skupaj 27), med-
tem ko je vinorodnih okolišev kar 111 (California Wines 2016), med ka-
terimi je najbolj znana in obiskana Napa Valley. Pridelana vina so veči-
noma sortna, in sicer iz večine mednarodno uveljavljenih sort vinske trte
(chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, modri pinot, sauvignon), malce
manj znani colombard iz francoskega Cognaca, morda še najbolj pa je Ka-