Page 50 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 50
Vinski turizem z geografskim poreklom

50

Slika 12: Promocija gruzijske kulture in vin iz kvevrijev na največji svetovni turistični borzi,
ITB Berlin (fotografija: Simon Kerma, 7. 3. 2015).

Gruzija
Gruzija ima nedvomno eno najstarejših in najvitalnejših vinskih kultur
na svetu. In Gruzijci so tisti ponosni narod, ki trdi, da je pri njih prado-
movina ali zibelka vinogradništva in vinarstva. Pohvalijo se namreč s kar
8.000 neprekinjenimi trgatvami (Gačnik 2014b; Močivnik 2014). Prav
tako Gruzijci svojo vitalnost in dolgoživost pripisujejo svojemu navduše-
nju nad uživanjem vina (Robinson 2018).

Vinorodna območja se v Gruziji raztezajo ob subtropskih obalah
Črnega morja na zahodu, na visokih in goratih območjih Južnega Kavka-
za, v rodovitnih dolinah in celo polpuščavah na vzhodu dežele, kar pome-
ni izjemno raznolikost mikroklimatskih pogojev in paleto različnih ter-
roirjev (Močivnik 2014).

Gruzija je v resnici domovina številnih odličnih sort vinske trte
in grozdja (poznajo jih kar 525), med katerimi sta glavni Rkatsiteli za
konkretna bela in Saperavi za ognjevita, globoka in potencialno dolgo-
živa rdeča vina. Gruzijci ohranjajo tudi prav posebne tradicionalne po-
stopke »kletarjenja« oziroma pridelovanja vina, med katerimi sta gotovo
najunikatnejša fermentacija in zorenje vina v kvevrijih (kvevri ali latinsko
dolium je velika glinena posoda, ki drži tudi več tisoč litrov in ki ji neka-
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55