Page 93 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 93
Analiza vinogradniško-vinarske pridelave in vinskega trga

prebivalca v Sloveniji nekoliko narasla (SURS 2015a). Podatki o potroš-
nji vina po državah EU in v svetu se po posameznih virih (npr. Wine In-
stitute, OIV, EU, SURS) nekoliko razlikujejo, saj temeljijo na ocenah po-
trošnje na osnovi pridelka, uvoza, izvoza in gibanja zalog. A dejstvo je, da
Slovenija v tej kategoriji povsod zaseda zelo visoko mesto.

Potrošnja vina v EU se konstantno zmanjšuje oziroma stagnira, med-
tem ko se drugje v svetu zvišuje. Evropski vinarji, med njimi tudi sloven-
ski, so prisiljeni iskati možnosti prodaje na tujih trgih, to pa pomeni po-
večanje stroškov oziroma dražjo prodajo vina (Rusjan, Vodovnik Plevnik
in Hudoklin 2012).

Preglednica 9: Povprečne cene vina na domačem trgu pri pridelovalcu po podatkih TIS –
tržno informacijskega sistema, letniku in kakovosti (vir podatkov: MKGP 2015c).

93

Kakovost vina Namizno vino Deželno vino PGO Kakovostno vino Vrhunsko vino ZGP
ZGP
Letnik 68,02 €/hl
2007 72,06 €/hl 98,36 €/hl 145,63 €/hl 433,56 €/hl
2008 73,11 €/hl 101,94 €/hl 158,73 €/hl 440,73 €/hl
2009 52,27 €/hl 92,27 €/hl 144,17 €/hl 450,28 €/hl
2010 74,15 €/hl 118,79 €/hl 191,82 €/hl 534,88 €/hl
2011 76,78 €/hl 117,57 €/hl 201,30 €/hl 558,33 €/hl
2012 94,05 €/hl 122,47 €/hl 209,30 €/hl 551,21 €/hl
2013 116,99 €/hl 117,41 €/hl 232,54 €/hl 509,05 €/hl
2014 134,00 €/hl 216,99 €/hl 541,76 €/hl

Podatke o povprečnih cenah vina na domačem trgu je možno prido-
biti prek tržno informacijskega sistema, kjer jih spremlja pridelovalec. Na
MKGP po svoji dolžnosti spremljajo gibanje teh cen in jih objavljajo v del-
nih oziroma letnih poročilih (MKGP 2015c). V preglednici zgoraj so pri-
kazane povprečne cene vina pri pridelovalcih, in sicer za vina slovenskega
geografskega porekla. Pri tem je treba poudariti, da delež cene pri pridelo-
valcih v drobnoprodajni ceni v povprečju znaša pod 50 %! (MKGP 2015c)

Cene grozdja ne dosegajo pridelovalnih stroškov. Iz podatkov je razvi-
dno, da cene v splošnem rahlo rastejo pri vseh kakovostnih razredih, ven-
dar ne dohajajo rasti ostalih stroškov, torej so relativno nižje. Rusjan, Vo-
dovnik Plevnik in Hudoklin (2012) so že pred nekaj leti povzeli stanje, ki
se do danes ni bistveno izboljšalo, in sicer, da so ob relativno dobri kako-
vosti vina in dragi pridelavi prodajne cene v povprečju prenizke za pokri-
vanje pridelovalnih stroškov, kaj šele za zagotavljanje zadovoljivih po-
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98