Page 19 - Gomezelj Omerzel, Doris. 2015. Inovativnost kot ključni dejavnik uspešnosti podjetja. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 19
Sistematični pregled literature

Sistematični pregled literature smo opravili z uporabo načel sistematične metodologi-
je preučevanja (Tranfield, Denyer in Smart 2003), ki uporablja natančne, ponovljive, znan-
stvene in pregledne postopke (Cook, Mulrow in Haynes 1997). Rezultate preučevanja sta-
nja raziskav na področju inovacij v turizmu predstavljamo v tem poglavju. Uporabili smo
metodo interdisciplinarnega sistematičnega preučevanja ključnih znanstvenih člankov v
bazi mednarodnih znanstvenih revij Web of Knowledge do leta 2014 (za iskanje teh član-
kov smo uporabili ključni besedi turizem in inovacije). V bazi smo sicer našli tri članke,
ki potencialno že sodijo med tako imenovane sistematične preglede literature na podro-
čju inovacij v turizmu. Ugotovili smo, da eden od člankov (Song et al. 2012) podaja le pre-
gled na področju ekonomije turizma. Drugi članek (Medina-Munoz, Medina-Munoz in
Zuniga-Collazos 2013) v svoj pregled vključuje le članke s Kitajske in iz Španije. Tretji čla-
nek (Hjalager 2010) bi lahko edino upravičeno šteli za pregled inovativnosti v turizmu, ven-
dar ta raziskava ne uporablja metodološkega pristopa. Poleg tega so bili v ta članek zajeti le
članki do leta 2009 (in še štirje iz 2009). Zato menimo, da naš pregled literature zapolnju-
je potrebo po celovitem sistematičnem pregledu in analizi člankov, ki se ukvarjajo z inova-
tivnostjo v turizmu.

Metodologija

Za izvedbo sistematičnega pregleda smo sledili postopku, ki je že bil uporabljen v prej-
šnjih študijah (Crossan in Apaydin 2010; Tranfield, Denyer in Smart 2003; Becheikh, Lan-
dry in Amara 2006), in sicer ima naš postopek pregleda tri korake: zbiranje podatkov, ana-
liza podatkov in razprava.

Zbiranje podatkov

Becheikh, Landry in Amara (2006) predlagajo, da se za take študije upošteva le član-
ki, objavljeni v znanstvenih revijah; zato je iz našega pregleda ostala literatura (knjige, sple-
tni viri itd.) izključena. Omejili smo se na znanstvene članke, objavljene v revijah, ki so
vključene v Web of Knowledge (Science Citation Index Expanded (SCI), Social Sciences
Citation Index (SSCI) in Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)). Upoštevali smo

17
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24