Page 65 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 65
izem pa so kandidate pošiljali tudi na šolanje v srednjo gostinsko šolo v Ljubljano. Spo-
dnja slika prikazuje sliko iz strokovne knjige Serviranje, ki je izšla že leta v Ljubljani.
Knjiga je služila kot učbenik na gostinskih in hotelirskih šolah v obdobju po . sv. vojni.

Slika ■ Slika iz učbenika Serviranje ( ).

Koncept novega gospodarskega sistema po letu

Leto predstavlja prehod na nov nančno-gospodarski sistem, ki je prinesel organizacij-
ske spremembe tudi v strukturi prehrambnih gostinskih obratov. Nov sistem se je nanašal
na sprostitev trgovine in uvedbo novega nančnega stanja (sistem proste trgovine), na osno-
vi katerega so podjetja pričela samostojno sestavljati svoje plane in gospodariti s sredstvi,
pridobljenimi na podlagi družbenih planov. Ukinjeno (decentralizirano) je bilo tudi pod-
jetje Riviera – Turist hotel. Iz obratov, ki so bili pod njegovo upravo, pa so bila ustanovljena
štiri nova, samostojna podjetja. Turistična politika se je od sindikalnega vse bolj usmerja-
la k tržnemu »tujskemu« turizmu, ki je predstavljal pritok deviz. To leto predstavlja tudi
leto intenzivnih investicij v infrastrukturo, katere cilj je bil zadovoljiti pričakovanja tujih
gostov – tudi v segmentu gostinske ponudbe (sodoben inventar, dnevno-nočni bari v sklo-

 »SI PAK KP , , OLO Koper, (SI PAK KP ), t. e. , a. e. , Poročilo o delu tov. Kržičeve, referenta za turi-
zem, v avgustu , Koper, . . .«

 Decembra je bila ustanovljena Srednja šola za turizem in gostinstvo v Ljubljani (SŠTG), ki je tudi edina v
takratni Jugoslaviji. Pouk je potekal v prostorih Gostilničarskega doma na Privozu (današnja Urška).

 Rogoznica, »Obnova in razvoj turizma na območju cone B Svobodnega tržaškega ozemlja (s posebnim poudar-
kom na okraju Koper)«, .


   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70