Page 68 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 68
mbnih gostinskih obratov. Iz podatkov Trgovinsko-gostinske zbornice je razvidno, da
je na področju OLO Koper istega leta poslovalo zakupnih, zadružnih ter priva-
tnih gostišč.

Pregled prometa iz leta nam razkrije, da je promet prehrambnih gostinskih obra-
tov, ki so bili tudi najštevilčnejši, presegal promet nastanitvenih obratov. Podrobnejša
analiza prometa po vrstah obratov nam pokaže, da so glavnino prometa ustvarile: ( ) resta-
vracije in gostilne; ( ) bifeji; ( ) hoteli in prenočišča; ( ) kavarne; ( ) slaščičarne; ( ) bari.
Med prodanimi artikli je količinsko izstopala prodaja vina in piva. Razcvet privatnega
sektorja je znatno pripomogel k razvoju izvenpenzionske ponudbe. Leto je z vidika
razvoja prehrambnega gostinstva pomembno tudi zato, ker je bilo istega leta rešeno mejno
vprašanje z Italijo, kar je pomenilo modernizacijo obmorskih turističnih krajev – predvsem
Ankarana in obalnega zaledja. Poročilo iz leta navaja: »Ankaran in Socerb prinašata
devize s pomočjo tržaških meščanov, katerim sta te dve točki zelo priljubljeni.« Po letu

se prične v ponudbo načrtno vključevati tudi obalno zaledje in območja mejnih pre-
hodov z Italijo, kar pomeni planski razvoj in investicije v gostinsko infrastrukturo tudi na
tem območju. Pojavi se izrazita težnja po ustanavljanju privatnih gostiln na podeželju.
Statistični podatki na območju celotne obale se v republiških evidencah, skladno z zvezno
metodologijo, pričnejo spremljati in celovito urejati šele po letu (po podpisu london-
skega sporazuma). Število prehrambnih gostinskih obratov na območju OLO Koper se
je v obdobju od leta do leta konstantno povečevalo.

V zanosu po ustanavljanju novih obratov pa so OLO–ji z odločbami pogosto nepre-
mišljeno ustanavljali družbena gostinska podjetja, ki so v naslednjih nekaj letih zaradi ne-
rentabilnega poslovanja propadla. Veliko takšnih obratov je bilo ustanovljenih v občini Pi-
ran. Med slednjimi velja izpostaviti: Gostilno na Klancu v Seči ( – ); gostišče Na
postaji v Luciji ( – ); gostišče Pri prijatelju v Luciji ( – ); gostišče Riviera Pi-
ran ( – ).

 »SI PAK KP , t. e. , a. e. , Poročilo o delu stalnega odbora za gostinstvo in turizem pri Trgovinsko-gostin-
ski zbornici Koper.«

 »SI PAK KP , OLO Koper, t. e. , Razvoj turizma v Jugoslovanski coni STT, Koper, .«
 »SI PAK KP , t. e. , a. e. , Poročilo za dobo mesecev, Koper, . . .«
 »SI PAK KP , t. e. , a. e. , Problematika gostinstva in turizma, , Koper.«
 Skladno z ZUP-om je za izdajo dovoljenj bil zadolžen OLO Koper – odsek za gospodarske in komercialne za-

deve. Področje je urejala posebna Uredba o zasebnih gostiščih, pred vložitvijo vloge pa je bilo potrebno pridobiti
pozitivno mnenje Gostinske zbornice (SI PAK KP , t. e. , a. e. ).
 »SI PAK KP , t. e. , a. e. , Plačevanje takse za pridobitev dovoljenja za privatne gostilne, Sežana, . .


 Zakonodaja in gostinski predpisi so bili v SFRJ zelo natančno opredeljeni, kar je razvidno iz gradiva: Milan Bati-

nić, Zbirka propisa o ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti: s objašnjenjima za praktičku primjenu (Progres, ) in Milko
Štambuk, Osnovi društvenog uređenja FNRJ: ustav i zakonodavstvo. Priručnik za stručne škole i tečajeve (Zagreb: Škol-
ska knijiga, ).
 OLO Koper do leta vključuje občine: Koper, Piran, Izola, Divača, Hrpelje, Kozina, Ilirska Bistrica, Postojna,
Sežana. Po letu OLO Koper obsega občine: Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Idrija, Izola, Koper, Nova Gorica,
Piran, Postojna, Sežana in Tolmin. Okraj Koper je bil uradno ukinjen leta .
 Dne . . je bilo stanje gostinskih organizacijskih enot v SRS sledeče: gostinskih podjetij, samostojnih
gostišč, gostišč na pravila, poslovnih enot družbenih organizacij, enot kmetijskih zadrug, zdravilišč in

zasebnih gostišč (v Problemi vzgoje strokovnega gostinskega kadra, ).
 Zdenka Bonin, Vodnik po fondih in zbirkah Pokrajinskega Arhiva Koper (Koper: Pokrajinski arhiv, ), – .


   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73