Page 73 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 73
tavljen hotel Palace, ki je v penzionskih obrokih že uvedel možnost izbire med dvema
jedilnikoma, pestro pa je imel tudi ponudbo jedi po naročilu (A` la carte), zaradi česar ni
bilo večjih pritožb s strani tujih gostov. Slednje je bilo pomembno tudi zato, ker so po skle-
pu VI. redne seje upravnega odbora Gostinske zbornice za LRS z dne . . penzionske
cene za največ za lahko povišala zgolj tista gostinska podjetja, ki so izboljšala tehnične
pogoje in s tem zagotovila nudenje kakovostnejših storitev, ali pa podjetja, ki so imela zago-
tovljeno prodajo kapacitet po višjih cenah. Iz arhivskega gradiva je razvidno, da je cene v se-
zoni – na republiškem nivoju povečalo hotelskih podjetij, med katerima sta bila
tudi portoroška hotel Central (indeks , ) in Palace (indeks ).

Primer penzionskega jedilnika za večerjo iz hotela Palace prikazujemo na spodnji sli-
ki. Iz jedilnika je prav tako razviden vpliv balkanske kuhinje v ponudbi prehrambnih go-
stinskih obratov (ponudba srbske gibanice in zapis besede »gulaž« v srbohrvaškem jezi-
ku).

Slika ■ Penzionski jedilnik v hotelu Palace leta .
Število zasebnih obratov je bilo zelo veliko v vaseh in obrobnih krajih, kjer je prevla-

dovala miselnost, da bi družbeni sektor težje uspeval. Iz zborničnega gradiva je razvidno,
da so bila predvsem podeželska »gostišča« v zelo slabem tehničnem stanju in niso ustre-

 »AJ , t. e. , a. e. . Problematika penzionskih cen. Ljubljana, . . .«
 »SI PAK KP , t. e. , a. e. , Gostinstvo in turizem v koprščini, Koper, . . .«


   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78