Page 75 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 75
lajevanje cen gostinskih storitev; reševanje problema oskrbe z vodo; posredovanje iz-
kušenj pri gradnji gostinskih objektov; skupno nabavo tehničnega materiala; organiziran-
je skupnih kulinaričnih tečajev in razstav ter skupne promocijske aktivnosti. Iz gradiva je
razvidno, da so okrajne zveze Nova Gorica, Reka, Pula in Koper vodile skupne pogovore
s sorodnimi tržaškimi organizacijami, čeprav do realizacije planiranih čezmejnih aktiv-
nosti ni nikoli prišlo.
Slika ■ Turistično središče Belvedere – restavracija.
Gospodarska zbornica je nadalje vzpodbujala in še intenzivneje spremljala razvoj
gostinstva – tako družbenega kot zasebnega. V obratih družbene prehrane so poseb-
no pozornost namenjali kontroli biološke in kalorične vrednosti hrane. Zasebnikom je
zbornica pomoč nudila predvsem pri: urejanju kreditov za obnovo zasebnih obratov;
vzpodbujala je sodelovanje gostilničarjev s turističnimi društvi; svetovala je pri oblikovanju
ponudbe; pomagala je zagotavljati promptno dobavo živil; občinske inšpekcijske službe pa
»SI PAK KP , t. e. , a. e. , Problematika poslovanja gostinskih organizacij okraja Koper. Organizacija
gostinske mreže – . Koper.«
»SI PAK KP , t. e. , a. e. , Poročilo o investicijskih kreditih za zasebne gostilničarje. Koper, . . .«
»SI PAK KP , t. e. , a. e. , Poročilo o poslovanju obratov družbene prehrane v okraju Koper Koper. Ko-
per, oktober .«
Investicije v gostinstvo in turizem v SRS so med letoma in porasle za štirikrat (»SI PAK , t. e. , a. e.
. Pregled investicij v turizem – .«).
Vložena investicijska sredstva so bila priznana kot odbitna postavka pri odmeri davka na promet. Banke zasebni-
kom v mestnih jedrih niso dajale kreditov, v kolikor so presodile, da je tam dovolj močan družbeni sektor gostin-
stva.
kušenj pri gradnji gostinskih objektov; skupno nabavo tehničnega materiala; organiziran-
je skupnih kulinaričnih tečajev in razstav ter skupne promocijske aktivnosti. Iz gradiva je
razvidno, da so okrajne zveze Nova Gorica, Reka, Pula in Koper vodile skupne pogovore
s sorodnimi tržaškimi organizacijami, čeprav do realizacije planiranih čezmejnih aktiv-
nosti ni nikoli prišlo.
Slika ■ Turistično središče Belvedere – restavracija.
Gospodarska zbornica je nadalje vzpodbujala in še intenzivneje spremljala razvoj
gostinstva – tako družbenega kot zasebnega. V obratih družbene prehrane so poseb-
no pozornost namenjali kontroli biološke in kalorične vrednosti hrane. Zasebnikom je
zbornica pomoč nudila predvsem pri: urejanju kreditov za obnovo zasebnih obratov;
vzpodbujala je sodelovanje gostilničarjev s turističnimi društvi; svetovala je pri oblikovanju
ponudbe; pomagala je zagotavljati promptno dobavo živil; občinske inšpekcijske službe pa
»SI PAK KP , t. e. , a. e. , Problematika poslovanja gostinskih organizacij okraja Koper. Organizacija
gostinske mreže – . Koper.«
»SI PAK KP , t. e. , a. e. , Poročilo o investicijskih kreditih za zasebne gostilničarje. Koper, . . .«
»SI PAK KP , t. e. , a. e. , Poročilo o poslovanju obratov družbene prehrane v okraju Koper Koper. Ko-
per, oktober .«
Investicije v gostinstvo in turizem v SRS so med letoma in porasle za štirikrat (»SI PAK , t. e. , a. e.
. Pregled investicij v turizem – .«).
Vložena investicijska sredstva so bila priznana kot odbitna postavka pri odmeri davka na promet. Banke zasebni-
kom v mestnih jedrih niso dajale kreditov, v kolikor so presodile, da je tam dovolj močan družbeni sektor gostin-
stva.