Page 76 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 76
intenzivno pregledovale obrate in opozarjale na pomanjkljivosti v ponudbi in urejeno-
sti le-teh (v nekaterih primerih so celo izdajale odločbe).

Rezultati načrtnega razvoja seveda niso izostali. Leta je pri izvoru Rižane nastalo
novo turistično središče z imenom Narodni park Rižana, ki je v svoji komplementarni po-
nudbi imelo tudi sodobno restavracijo. V Žusterni je bilo odprto kopališče s komplemen-
tarno gostinsko-turistično ponudbo in novo restavracijo, nad Izolo pa je bilo istega leta od-
prto sodobno turistično središče z izletniško restavracijo. Slika prikazuje restavracijo
na Belvederju nad Izolo.

Slika ■ Josip Broz-Tito v Portorožu leta .
O pripisovanju velikega gospodarskega in družbeno-političnega pomena odprtja

novih turističnih središč priča tudi obisk predsednika Tita, ki je leta z delegacijo
obiskal hotelska kompleksa Belvedere nad Izolo, leta pa turistično naselje Adria v
Ankaranu.

Glavne naloge zbornice so bile po letu usmerjene v promocijo gostinskih storitev,
izboljšanje postrežbe, dvig celovite kakovosti gostinskih storitev ter izboljšanje usposob-

 Iz okrožnice Koprske turistične zveze obalnim gostincem dne . . izhaja, da je posebej sramotno, če bi
domače goste stregli slabše kot tuje, saj je to odraz hlapčevskega duha, ki je let po osvoboditvi neprimeren.

 »SI PAK KP , t. e. , a. e. , Poročilo o sestankih Sveta za gostinstvo turizem pri Gospodarski zbornici
Koper z zasebnimi gostilničarji. Koper, . . .«

 Radivoj Rehar v Leben and Vilhar, Slovenski pomorski zbornik, .


   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81