Page 83 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 83
Ker je TOP Portorož skrbel za celovit razvoj gostinske ponudbe posameznih TOZD-
-ov, je le-ta poleg diferenciacije ponudbe v posameznih obratih vključevala tudi različne
turistično-gastronomske pakete, v katere so bili vključeni posamezni člani (npr. pikniki
v Rižani, folklorni in tematski večeri, prodaja izdelkov domače obrti, nakup vina in žga-
nja od lokalnih proizvajalcev itd.) in prireditve (npr. solinarski praznik, ribiški praznik).
Posebej so promovirali tematska in gastronomska doživetja v posameznih prehrambnih
obratih, kot so bila npr.: restavracija Marina (ribje specialitete), restavracija Flambé Fon-
due ( ambirane jedi), restavracija Jadran (domača kuhinja), restavracija Rižana (postrvi),
restavracija Plaža (jugoslovanske specialitete), gostišče Lipica (kraška kuhinja), gostilna Pri
Jami (žabji kraki in bikova jajca) itd. Celostni strateški in marketinški pristop se je odra-
žal tudi v uvedbi istoimenske hišne pijače »TOP«, ki so jo v sodelovanju z Drogo Portorož
na trg ponudili že leta .

Slika ■ Standard za postrežbo hamburgerja (TOP Portorož).
V osemdesetih letih so se v sklopu TOP-a aktivno pripravljali na uvedbo računalni-

ške podpore. Kot glavne prednosti takega načina dela so izpostavili: točnejšo (promptno)
nabavo živil; nadzor nad zalogami; pregled nad ponudbo posameznih obratov. Med plani
se omenja tudi težnja po uvedbi polpripravljene hrane (termično obdelanih in polpripra-
vljenih živil) v proizvodni ciklus prehrambnih obratov. V tem pogledu je TOP Porto-
rož predstavljal tudi generator razvoja prehrambnega gostinstva na Obali. Planska razvoj-
na politika se je odražala tudi na področju zaposlovanja. Število zaposlenih v gostinstvu

 »SI PAK KP , t. e. , pregled prireditev, Portorož, . . .«
 »SI PAK KP , t. e. , enota za razvoj ponudbe, Portorož, . . .«
 »SI PAK KP , t. e. , a. e. , Tehnologija dela – plan srednjeročnega dela, TOP Portorož.«


   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88