Page 17 - Uran Maravić, Maja. Kategorizacija nastanitvenih obratov. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 17
kategorizacija nastanitvenih obratov
Burkart in Medlik (v Šuligoj, 2009) ugotavljata, da je kategorizacija ločevanje nastani-
tvenih obratov v kategorije glede na objektivne in subjektivne elemente ponudbe.
Sistem kategorizacije nastanitev je model kriterijev, v katerega sta sintetizirana nivo
udobja in obseg storitev, ki se nanašata na določeno kategorijo nastanitvenega obrata (Fo-
ris, 2014).
Zanimivo je tudi, da ameriške knjige in učbeniki s področja gostinstva ne izposta-
vljajo kategorizacije kot takšne, pa tudi pojem klasifikacija nastanitev gre bolj v smeri raz-
vrščanja obratov po, na primer, lokaciji, vsebini ponudbe, ciljnih trgih, času obratovanja in
podobno. Izjema sta Stutts in Wortman (2006), ki navajata, da sta v ZDA v uporabi dva sis-
tema kategorizacije, in sicer Mobil Travel Guide, ki uporablja zvezdični sistem, ter Ameri-
can Automobile Asociations (AAA), ki za oznako kakovosti uporablja diamante. Oba sis-
tema sta prostovoljna, za njihovo oceno stojita podjetja in ne katere koli vrste akreditirana
organizacija ali država.
Cooper idr. (2005) v svojem mednarodnem učbeniku o turizmu temi kategorizaci-
je nastanitev namenjajo precej več prostora kot povprečni ameriški učbeniki o hotelirstvu.
Cooper idr. (2005, 403) kategorizacijo opredeljujejo kot razporeditev hotelov po kategori-
jah glede na vrsto objekta, opremo in udobja.
V Sloveniji termin kategorizacija nastanitvenih obratov opredeljujemo v Zakonu o
gostinstvu (Ur. l. št. 93/2007) ter Pravilniku o kategorizaciji (Ur. l. št. 63/2008) in Pravilni-
ku o minimalnih tehničnih pogojih in minimalnem obsegu storitev za opravljanje gostin-
ske dejavnosti (Ur. l. št. 21/2014).
Zakon o gostinstvu (ZGos-UPB2), ki je bil sprejet v letu 2007, v treh členih oprede-
ljuje zahteve po kategorizaciji, in sicer:
– »9. člen: Za opravljanje gostinske dejavnosti morajo biti izpolnjeni:
1. minimalni tehnični pogoji, ki se nanašajo na:
– poslovne prostore, opremo in naprave v gostinskih obratih, pri sobodajalcih in na
kmetijah;
– pogoje glede zunanjih površin gostinskega obrata (funkcionalno zemljišče in dru-
ge zunanje površine);
– pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti zunaj gostinskega obrata;
2. pogoji glede minimalnih storitev v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri so-
bodajalcih in na kmetijah;
3. pogoji, ki se nanašajo na merila in način kategorizacije nastanitvenih gostinskih
obratov, prostorov za goste pri sobodajalcih, ter na kmetijah z nastanitvijo in marin;
4. pogoji glede zagotavljanja varnosti živil ter varnosti in zdravja pri delu.
– 10. člen: Minimalne tehnične pogoje iz 1. točke prejšnjega člena in pogoje glede mini-
malnih storitev v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na kme-
tijah iz 2. točke prejšnjega člena predpiše minister, pristojen za gostinstvo, v soglasju z
ministrom, pristojnim za kmetijstvo.
Merila in način kategorizacije nastanitvenih gostinskih obratov, prostorov za goste
pri sobodajalcih in na kmetijah z nastanitvijo in marin iz 3. točke prejšnjega člena
predpiše minister, pristojen za gostinstvo.
17
Burkart in Medlik (v Šuligoj, 2009) ugotavljata, da je kategorizacija ločevanje nastani-
tvenih obratov v kategorije glede na objektivne in subjektivne elemente ponudbe.
Sistem kategorizacije nastanitev je model kriterijev, v katerega sta sintetizirana nivo
udobja in obseg storitev, ki se nanašata na določeno kategorijo nastanitvenega obrata (Fo-
ris, 2014).
Zanimivo je tudi, da ameriške knjige in učbeniki s področja gostinstva ne izposta-
vljajo kategorizacije kot takšne, pa tudi pojem klasifikacija nastanitev gre bolj v smeri raz-
vrščanja obratov po, na primer, lokaciji, vsebini ponudbe, ciljnih trgih, času obratovanja in
podobno. Izjema sta Stutts in Wortman (2006), ki navajata, da sta v ZDA v uporabi dva sis-
tema kategorizacije, in sicer Mobil Travel Guide, ki uporablja zvezdični sistem, ter Ameri-
can Automobile Asociations (AAA), ki za oznako kakovosti uporablja diamante. Oba sis-
tema sta prostovoljna, za njihovo oceno stojita podjetja in ne katere koli vrste akreditirana
organizacija ali država.
Cooper idr. (2005) v svojem mednarodnem učbeniku o turizmu temi kategorizaci-
je nastanitev namenjajo precej več prostora kot povprečni ameriški učbeniki o hotelirstvu.
Cooper idr. (2005, 403) kategorizacijo opredeljujejo kot razporeditev hotelov po kategori-
jah glede na vrsto objekta, opremo in udobja.
V Sloveniji termin kategorizacija nastanitvenih obratov opredeljujemo v Zakonu o
gostinstvu (Ur. l. št. 93/2007) ter Pravilniku o kategorizaciji (Ur. l. št. 63/2008) in Pravilni-
ku o minimalnih tehničnih pogojih in minimalnem obsegu storitev za opravljanje gostin-
ske dejavnosti (Ur. l. št. 21/2014).
Zakon o gostinstvu (ZGos-UPB2), ki je bil sprejet v letu 2007, v treh členih oprede-
ljuje zahteve po kategorizaciji, in sicer:
– »9. člen: Za opravljanje gostinske dejavnosti morajo biti izpolnjeni:
1. minimalni tehnični pogoji, ki se nanašajo na:
– poslovne prostore, opremo in naprave v gostinskih obratih, pri sobodajalcih in na
kmetijah;
– pogoje glede zunanjih površin gostinskega obrata (funkcionalno zemljišče in dru-
ge zunanje površine);
– pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti zunaj gostinskega obrata;
2. pogoji glede minimalnih storitev v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri so-
bodajalcih in na kmetijah;
3. pogoji, ki se nanašajo na merila in način kategorizacije nastanitvenih gostinskih
obratov, prostorov za goste pri sobodajalcih, ter na kmetijah z nastanitvijo in marin;
4. pogoji glede zagotavljanja varnosti živil ter varnosti in zdravja pri delu.
– 10. člen: Minimalne tehnične pogoje iz 1. točke prejšnjega člena in pogoje glede mini-
malnih storitev v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na kme-
tijah iz 2. točke prejšnjega člena predpiše minister, pristojen za gostinstvo, v soglasju z
ministrom, pristojnim za kmetijstvo.
Merila in način kategorizacije nastanitvenih gostinskih obratov, prostorov za goste
pri sobodajalcih in na kmetijah z nastanitvijo in marin iz 3. točke prejšnjega člena
predpiše minister, pristojen za gostinstvo.
17