Page 100 - Novak, Rajko, in Aleksander Janeš. 2017. Merjenje zrelosti procesne usmerjenosti. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 100
Merjenje zrelosti procesne usmerjenosti

hodiščni stopnji, Ad hoc2, je značilno, da so v ospredju funkcije in verti-
kalna usmerjenost. Procesi niso strukturirani in so slabo definirani. Na
drugi stopnji, Definirani, so osnovni procesi definirani, izdelani so dia-
grami poteka. Procesna usmerjenost se začenja uveljavljati, toda funkci-
je so še vedno v ospredju. Organizacije na tretji stopnji zrelosti, Povezani,
prepoznajo strateško pomembnost procesov. Cilji procesov so določeni
in poznani v celotni organizaciji. Na najvišji stopnji, Integrirani, je ma-
nagement procesov del organizacijske kulture. Delovna mesta in struk-
ture slonijo na procesih, ki so uveljavljeni enako kot funkcije. Horizon-
talne strukture so jasno prepoznavne, doseženo je dokončno ravnotežje
med procesi in funkcijami. Vzpostavljene meritve procesov ohranjajo ho-
rizontalno usmerjenost. Poznavanje procesne usmerjenosti in zrelosti je
še posebej pomembno v dobi interneta in uveljavljanja e-omrežij. Ko se
100 povezujejo organizacije na različnih stopnjah procesne usmerjenosti in
zrelosti, je nerazumevanje njihove procesne usmerjenosti lahko zelo ne-
varno, saj lahko nekompatibilnost na tem področju mrežo kaj hitro uni-
či (McCormack 2007, 72).

Slika 28: Kako delujejo zrelostne stopnje v BPMM
Vir: OMG 2008, 73.

OMG v definiciji zrelosti procesa dodatno poudari vidik uspešnos-
ti. Zrelost procesa je obseg, v katerem je proces nedvoumno opredeljen,
managiran, merjen, obvladovan in uspešen (OMG 2008, 72-73). Zorenje
procesov je posledica rasti zmogljivosti in kaže na intenzivnost procesov
ter doslednost, s katero so procesi uvedeni v celotni organizaciji. Izboljše-

2 Ad hoc je fraza latinskega izvora in pomeni »za ta namen«. Običajno označuje rešitev, ki je značil-
na za obravnavo posamezne naloge ali posameznega problema, ne da se je posplošiti in za druge
namene ni uporabna.
   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105