Page 134 - Kukanja, Marko. 2017. Management kakovosti v prehrambnem gostinstvu: Zagotavljanje kakovosti ponudbe in lojalnosti gostov. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 134
agement kakovosti v prehrambnem gostinstvu

Dejavniki kakovosti Komunaliteta

Izdani računi so točni. Začetna ocena Končna ocena
»Vrednost za dena«» je ustrezna. 0,413 0,511
Cena je v primerjavi s konkurenco ustrezna. 0,467 0,661
Gostje ponavadi plačajo več, kot so predvideli. 0,595 0,657
0,373 0,400

Opomba. Izločena dejavnika sta zapisana z nagnjeno pisavo (angl. italics).

Tabela 6: Ocene komunalitet (končni model)

Dejavniki kakovosti Komunaliteta
Začetna ocena Končna ocena
134 Izbor jedi je primeren.
0,380 0,346

Velikost porcij je ustrezna. 0,345 0,455

Jedi so okusne. 0,384 0,429

Izgled jedi je primeren. 0,380 0,386

Osebje je urejeno. 0,405 0,391

Zadrževanje v obratu je varno. 0,355 0,430

Obrat je urejen skladno s ponudbo hrane. 0,402 0,348

Osebje je gostoljubno. 0,525 0,521

Osebje deluje kompetentno. 0,564 0,610

Osebje se posebej potrudi, da zadovolji želje gostov. 0,472 0,485

Osebje je odzivno. 0,452 0,503

Gostje so v obratu deležni drobnih pozornosti. 0,345 0,379

Priporočila strežnega osebja so ustrezna. 0,496 0,543

Lokacija – oddaljenost, ki jo morajo gostje premagati, da pridejo do obra- 0,487 0,538
ta, je vredna poti.

Cena je v primerjavi s konkurenco ustrezna. 0,528 0,704

Po nekaj zaporednih iteracijah ocenjevanja faktorskega modela, pri
čemer smo bili v okviru vsake ponovitve ocene modela pozorni na ocene
komunalitet, ocene celotne pojasnjene variance, lastno vrednost posame-
znih faktorjev ter vsebinsko smiselnost končne faktorske rešitve (struktu-
ra uteži), smo na koncu kot najprimernejšega izbrali faktorski model s tre-
mi skupnimi dejavniki, ki je v nadaljevanju tudi podrobneje predstavljen.

Nekoliko povišana vrednost KMO kazalnika (0,866) v primerjavi s
prvim preizkusom ocene faktorskega modela potrjuje pravilnost nabora
dejavnikov, ki smo jih ohranili v končnem modelu. Primernost podatkov
   129   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139