Page 135 - Kukanja, Marko. 2017. Management kakovosti v prehrambnem gostinstvu: Zagotavljanje kakovosti ponudbe in lojalnosti gostov. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 135
Empirična raziskava

za vključitev v faktorsko analizo (končni faktorski model) nakazuje tudi
rezultat Bartlettovega preizkusa sferičnosti (približek c2 = 1130,289; sto-
pinje prostosti = 105). Na podlagi ocene komunalitet prikazanih v tabe-
li 6 je sicer razvidno, da so le-te pri določenih dejavnikih nekoliko nižje
od priporočljive vrednosti 0,5, vendar smo se na podlagi primerjave reši-
tev, ki predvidevata 4 oz. 3 skupne faktorje, naposled odločili za slednjo.
Predstavljeni faktorski model s 3 skupnimi faktorji (dimenzijami kakovo-
sti), kljub nekoliko nižji oceni celotne pojasnjene variance oz. nižjim oce-
nam komunalitet pri nekaterih spremenljivkah, omogoča namreč vsebin-
sko bolj smiselno interpretacijo končnega modela (glej Tabelo 7).

Tabela 7: Rotirana faktorska rešitev

Dimenzije 135
kakovosti
Dejavniki kakovosti Osebje Hrana
Cena, tržne poti in
Osebje je odzivno. 0,703 trženjsko komuni- 0,040
Osebje deluje kompetentno. 0,665 0,112
Gostje so v obratu deležni drobnih pozor- ciranje
nosti. 0,643 0,039 –0,098
Osebje se posebej potrudi, da zadovolji žel- –0,126
je gostov. 0,622 0,073
Osebje je gostoljubno. –0,031 0,276
Obrat je urejen skladno s ponudbo hrane. 0,445 0,194
Cena je v primerjavi s konkurenco ustrezna. 0,323 –0,086 –0,067
Lokacija – oddaljenost, ki jo morajo gost- 0,025
je premagati, da pridejo do obrata, je vred- –0,196 0,078
na poti. –0,035 –0,249
Priporočila strežnega osebja so ustrezna. –0,846 –0,060
Velikost porcij je ustrezna. 0,298 0,724
Zadrževanje v obratu je varno. –0,088 –0,722 0,604
Jedi so okusne. –0,153 0,584
Izgled jedi je primeren. 0,093 –0,596 0,506
Izbor jedi je primeren. 0,240 0,070 0,445
Osebje je urejeno. 0,254 –0,261 0,416
% pojasnjene variance. 0,311 –0,062 5,605
33,043 0,113
0,055
–0,006
8,468

Opomba. Izpostavljene so samo uteži (dejavniki), ki so pri danem faktorju pomembne (po
absolutni vrednosti so vsaj 0,3–0,4). Dejavniki, ki imajo oceno komunalitet nižjo od priporo-
   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140